Най-малкият Windows 10 ъпдейт предизвиква сериозни проблеми. Майкрософт не могат да се справят

3
121
Майкрософт бъг

Най-малкият ъпдейт за Windows 10 до момента създава сериозни неприятности на потребителите.

От Майкрософт промениха начина на доставяне на актуализациите към потребителите и в резултат на това преди около две седмици на 13-и ноември излезе най-малкият ъпдейт – November 2019 Update (19H2), чиято главна цел беше да повиши бързодействието на операционната система. И докато надеждите на потребителите бяха, че най-сетне лошата традиция за постоянни проблеми с актуализациите ще бъде нарушена, то нещата отново не се развиха по този начин.

Въпреки малкия си размер новият ъпдейт нанесе сериозни поражения, като броят на проблемите постоянно нараства. Първият известен проблем беше при потребители, използващи Realtek Bluetooth драйвъри, за които актуализациите бяха спрени, докато не бъдат обновени драйвърите до по-нова версия.

Подобно задържане на актуализации беше направено и при потребители на определени Qualcomm WiFi драйвъри. Проблемите са свързани със загуба на свързаност при обновяване до по-новата версия на Windows 10.

Някои потребители също така се оплакаха от проблеми със съвместимостта при използването на антивирусните решения Avast и AVG версия 19.5.4444.567 или по-ниска. В резултат на този проблем много машини се оказаха с блокирани Windows 10 актуализации.

Нараства броят и на потребителите, които се докладват за проблеми с търсенето във файловия мениджър File Explorer на машини, при които  инсталирана 19H2 актуализацията. Проблемът се състои в това, че търсенето отнема изключително много време и замръзва. Засега като решение за заобикаляне на тази неприятност се посочва рестартирането на процеса на File Explorer.

След като от Майкрософт промениха значително файловото търсене, което сега използва Windows Search, проблемите не закъсняха. Въпреки рекламираните ползи от промените, които дават възможност дори и за търсене в OneDrive, очевидно проблемите също не закъсняха.

Прочетете още:  Майкрософт затваря MSDN и TechNet. Замества ги с Microsoft Q&A

По всичко личи, че взетият назаем принцип за rolling издания от Linux, не е по мярката на Майкрософт. Откакто беше предприет този начин за редистрибуция на пакетите при Windows 10, проблемите постоянно се увеличават, а от компанията са напълно неспособни да се справят с всеки един от тях. Това е и причината множество бъгове да остават непоправени, като с времето тази бройка постоянно ще се увеличава.

5/5 (1 Review)
3 Comments
нови
стари оценка
Inline Feedbacks
View all comments
Валсо
4 години

Тая катастрофа не ми се вярва да е последна. Едно време Б. Гейтс е казвал, че на никого няма да му трябва 64-битов процесор, а то излезе обратното, даже започва постепенно спиране на 32-битовата поддръжка.

Тамболианеца
Тамболианеца
4 години

От полуразпад към пълен разпад.
В комбинация с декларирания изместен стратегически фокус на Майкрософт бъдещето на Windows, какъвто го знаем досега, е обречено. Единствено твърдо е ясно, че Майкрософт ще си изпълни задълженията до 2025 за Windows 10. След това – кой знае, твърдението че „Windows 10 е последният“ добива вече и друг реален смисъл, особено като се вземе и в предвид задаващия се финансово неизгоден ежегоден платен абонаментен режим за ползването му.