Нетуърк мениджърът за Gnome при Linux ще добави възможността за редуването на различни MAC адреси

0
42
Нетуърк мениджърът за Gnome при Linux ще добави възможността за редуването на различни MAC адреси


Разработчикът на Network Manager за Gnome съобщава за новата опция в блога си.

Поради съображения относно сигурността на потребителите и защита срещу проследяване, в новата версия на Network Manager 1.2, е добавена възможността за рандомизиране на MAC адреса на мрежовия интерфейс, посредством който машината се свързва с интернет.

Подобна опция беще представена за пръв път в iOS 8 на Apple, а след това беше добавена и в Windows 10. Новата опция вече ще е достъпна и в новата версия на Network Manager за Gnome. Добавен е и wpa_supplication 2.3, който в комбинация с рандомизирането на MAC адреса, ще пречи за проследяване по мрежата и той няма да се вижда в неоторизирани мрежи. Това важи както за жични, така и за безжични мрежи. Всяко устройство в мрежата има свой MAC адрес, който е постоянен и е зададен фабрично от производителя. Има различни начини за смяната му, но до скоро не беше възможно рандомизирането му.

Посредством MAC адресите устройствата се инициализират в мрежата, като безжичните устройства броудкастват постоянно своя MAC адрес, дори и да не са свързани към аксес поинт. По този начин те търсят връзка с аксес поинт, пред който да се идентифицират. Това означава, че вашият лаптоп или мобилен телефон постоянно излагат MAC адреса навсякъде където отиде собственикът му.

Възможността за рандомизирането на MAC адреса при Network Manager за Gnome е изпробвана на огромно количество устройства, като има дори функция за рандомизиране дори и на физическия MAC адрес на мрежовото устройство, която опция трябва обаче да се използва внимателно, защото могат да възникнат сблъсъци поради MAC филтрите зададени в аксес поинта.

Прочетете още:  KillDisk криптовирус иска рекордните 247 000 долара откуп
0/5 (0 Reviews)