В Nightly изданията на Firefox за Linux е активиран WebRender за NVIDIA

0
77
Firefox

В Nightly изданията на браузъра Firefox за Linux, които са на базата на версия 70, е активирано системното приложения WebRender за видео картите на NVIDIA за отворените драйвъри Nouveau и Mesa 18.2 и по-нови.

За видео картите на AMD и Intel WebRender беше активиран по-рано при Mesa 18 и по-нови като единственият драйвър без поддръжка за WebRender остана фирменият затворен драйвър на NVIDIA.

Системата за композитинг WebRender е написана на езика Rust и пренася отговорността за визуализиране на съдържанието на уеб страниците към графичния процесор (видео картата) на компютъра.

В eнджина на Mozilla Firefox, който се казва Gecko, за визуализацията на уеб страниците по подразбиране се използва процесорът (CPU). С WebRender шейдърите се пренасят към видео картата, което води до голямо увеличение в представянето и намаляване на натоварването върху процесора.

В стабилните версии на браузъра WebRender към момента е включен по подразбиране само за Windows 10 за AMD и NVIDIA видео картите, но не и за тези на Intel. Всеки един потребител може лесно да провери дали WebRender е включен при него от about:config.

Можете да го включите и ръчно от стринговете gfx.webrender.all и gfx.webrender.enabled или с променливата MOZ_WEBRENDER=1.

Допълнително можете да активирате и нововъведената от 69-а версия функция за видео режим Picture-In-Picture, която за момента е налична само за Windows.

WebRender Linux
Активиране на режима Picture-In-Picture. Снимка: bleepingcomputer

Този режим позволява да откачите текущото видео под формата на плуващ прозорец (stay-on-top frame), който остава видим при навигация. За да пуснете този режим, трябва да кликнете върху изскачащия в подходящите случаи прозорец или да изберете Picture-In-Picture от контекстното меню.

Прочетете още:  Кумулативният ъпдейт за Windows 10 KB3140743 причинява големи проблеми. Ето как да ги оправим.

При YouTube например трябва да цъкнете два пъти с десен бутон върху видеото, за да се покаже контекстно меню, което съдържа „Picture-In-Picture“ опцията, след което да я изберете. Можете да извикате това меню и само с единичнеч клик, докато държите бутона Shift.

0/5 (0 Reviews)