NordVPN започнаха да използват WireGuard

2
183
NordVPN започнаха да използват WireGuard

NordVPN започнаха да използват WireGuard, за да осигурят по-голяма бързина на услугите си.

NordVPN, един от най-големите доставчици на VPN услуги в света, от днес започват да предлагат нова услуга, базирана на обещаващия WireGuard VPN протокол. Услугата се казва NordLynx и се възползва от новия модерен протокол с отворен код, разработен от Джейсън Доненфилд.

Едно от големите преимущества на WireGuard е неговата бързина, благодарение на което NordLynx става два пъти по-бърз от досегашните услуги на NordVPN. От компанията са провели 256 886 теста на бързината и са установили, че има двойно увеличение на скоростта при сваляне на съдържание от близък VPN сървър, но също така и от сървър, отдалечен на няколко хиляди километра. Ъплоуд скоростта също е двойно по-висока.

Като допълнение към високата скорост, от NordVPN са имплементирали и двойна Network Address Translation (NAT) система, която прави невъзможно изтичането на потребителски данни, което допълнително ще повиши още повече доверието към компанията.

Новата технология NordLynx вече е имплементирана във всички продукти на Nord VPN, които се предлагат за Linux, Windows, iOS и Android.

WireGuard е толкова добър протокол, че създателят на Linux Линус Торвалдс открито обяви своите предпочитания към него, наричайки съществуващите до момента решения като OpenVPN ужасни. Една от причините WireGuard да е толкова бърз е, че той се състои от много малко код.

За сравнение може да се посочи, че OpenVPN до момента има 400 000 реда код, а WireGuard едва 4000. Поради всички свои преимущества WireGuard спечели Linux обещството и VPN услугата беше вградена в Linux ядрото по подразбиране.

Прочетете още:  Ubuntu 19.10 ще стартира по-бързо с използването на LZ4 компресия

Всички потребители, които използват Linux Kernel 5.6 или по-нова версия, получават наготово WireGuard, а специално за нуждите на известната Linux дистрибуция Ubuntu 20.04, която идва с по-стара версия на ядрото 5.4, WireGuard поддръжката беше бекпортната, за да може да се осигури използването на услугата през петте години техническа поддръжка на тази версия на дистрибуцията.

5/5 (1 Review)
2 Comments
нови
стари оценка
Inline Feedbacks
View all comments
Валсо
3 години

На мен ми е по-интересно латенцията на WireGuard каква е, а това не се споменава никъде. Един приятел много интензивно използва платени VPN-и за линукс и каза, че в някои случаи латенцията му до Америка минава 2000 мс. Ако латенцията на WireGuard е дори само 5-10 пъти по-ниска от това, ще е много хубаво не само за крайните потребители, но и за проекти като Стадия.