Нов adware за Android се опитва да руутне телефона ви

0
45
Android


Нов вид adware за Android се опитва да руутне телефона ви, за да не можете да го премахнете в последствие.

Този вид adware е от нов тип и е открит от компанията за сигурност Lookout. Те казват, че е доста умело направен. Зловредният код е от вида adware trojan е и се казва Shuanet. може да се маскира като друго приложение, като бройката за която има тази възможност е много голяма, около 20 000 различни приложения.

Това, което прави Shuanet уникален е, че освен да показва реклами, той се опитва да руутне вашия телефон и да не може да бъде премахнат дори с връщане на фабричните настройки на устройството. От Lookout са установили, че той споделя голямо количество код с други adware като Kemoge и Shedun. Той не се опитва да направи вашето устройство неизползваемо като го напълни с малуер и други видове зловреден код. Той се стреми потребителите да могат да използват безпроблемно устройствата си и да цъкат по рекламите, които предлага.

Създателите на Shuanet свалят напълно нормални и незаразени инсталационни файлове за Android, познатите ни APK, заразяват ги и после ги качват в различни сайтове, от които потребителите могат да си ги дръпнат и инсталират. Приложенията се инсталират нормално, така че понечето потребители няма и да разберат, че има проблем. Ще забележат след известно време попъпи с рекллами, но едва ли ще направят връзката с наскоро инсталироното приложение.

Нов adware за Android се опитва да руутне телефона ви 3

След като вече е инсталиран той ще се опита и да руутне вашия телефон. Установено е, че не използва някакви слабости в операционната система, а използва експлойти, които са написани от къмюнитито и от различни ентусиасти. Ако успее да руутне устройството, Shuanet ще премести инфектираното приложение на системния дял, като по този начин го предпазва от изтриване при връщане на фабричните настройки. Може да се премахне, ако се използва файлов мениджър, който има руут достъп и по този начин да се изтрие пакетът.

Прочетете още:  Излязоха GNOME Shell и Mutter 3.30.1

Повечето дупки, които използват тези експлойти вече са запушени и този adware може да зарази телефони с по-стара версия на Android. Всички телефони след Jelly Bean няма да могат да бъдат руутнати, но рекламите ще продължат да си работят.

0/5 (0 Reviews)