Нов скандал с Facebook – данни на 540 млн. потребители са изтекли към трети страни

0
41
Facebook

Нов ден, нов скандал. С Facebook, разбира се. Нова информация, разкрита от UpGuard сочи, че от социалната мрежа са изтекли данни на над 540 милиона потребители към трети страни. Открити са два такива скандални случая.

Първото изтичане е по-малко и е към Amazon S3 bucket. То представлява бекъп на потребителски данни, които се намират в облачната услга за съхранение на Amazon. Бекъпът съдържа данни за 22 000 потребители, при това в обикновен текст, който може да бъде прочетен от всеки. Освен това е осигурен и публичен интернет достъп за сваляне.

В тези данните се съдържат пароли, лайкове, коментари, събития, музика, филми, статус на отношенията, Facebook приятели и още. Информацията е взета от приложението At The Pool. Това изтичане представлява проблем, защото ако използвате същата парола, която сте използвали и в At The Pool, то зложелател може да достъпи и други ваши услуги и акаунти.

Нов скандал с Facebook - данни на 540 млн. потребители са изтекли към трети страни 5
Тук е показан редактиран пример на това, което може да се прочете от At the Pool данните изтекли от Facebook.

Интересен е фактът, че At the Pool приложението е изтеглено от употреба още през 2014-а година, но въпреки това потребителските данни не са изтрити и продължават да бродят из интернет, давайки възможност на различни кибер престъпници да се възползват от тях.

Второто изтичане на потребителска информация е далеч по-голямо и засяга потребителските данни на над 540 милиона потребители. Това изтичане е към мексиканската компания Cultura Colectiva под формата на файл с големина от 146GB, в който се съдържат различни данни относно лайкове, коментари, реакции, Facebook ID, имена на акаунтите и пр. на над половин милиард потребители.

Нов скандал с Facebook - данни на 540 млн. потребители са изтекли към трети страни 6
Тук са показани данните, изтекли от Facebook към компаниятаCultura Colectiva.

След разкриването на този проблем, от Amazon и Facebook побързаха да заявят, че данните, които се съхраняват са добре защитени.

Прочетете още:  Излезе Kali Linux 2019.4 с нова графична среда и нов инкогнито режим
0/5 (0 Reviews)