Нов уеб стандарт прави възможно вписванетов сайтове без парола

0
45
Нов уеб стандарт прави възможно вписванетов сайтове без парола

Технологиите от бъдещето обещават да променят сърфирането в интернет завинаги, а потребителите ще получат нови възможности и големи удобства. W3C и FIDO асоциацията обяви нов уеб стандарт WebAuthn API, който премахва традиционната нужда от пароли при вписване в сайтове, като вместо това ще се използват различни удобни начини като разпознаване на лице, пръстов отпечатък, USB ключове и пр.

Освен цялото удобство, което ще даде, новият уеб стандарт обещава и да повиши и сигурността в интернет. WebAuthn API използва уникални, много здрави, базирани на публични ключове акредитиви за всеки сайт поотделно, които са много сигурни. Така, ако за нещастие се получи компрометиране на профила ви в един сайт, то другите ще останат незасегнати.

През годините вписването в сайтовете беше улеснено в много голяма степен при мобилните усторйства, но това така и не се случи при лаптопите и десктоп машините, като една от причините беше в липсата на подходящ за целта стандарт. Сега с идването на WebAuthn нещата със сигурност ще се променят в положителна посока и стандартът ще може да отговори на повишените изисквания на нашето съвремие, при което все повече дейности биват премествани в облака и биват управлявани чрез уеб браузър.

WebAuthn стандартът вече бива поддържан от интернет браузъра Mozilla Firefox и се очаква в бъдеще да получи поддръжка и от Edge и Google Chrome.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Valve наеха X11 ветерана Keith Packard