Нова функция в Google Chrome ще спира неактивни табове, за да бъде по-лек

0
29
Google Chrome

Google Chrome е най-използваният интернет браузър по света поради агресивното му налагане от страна на Google, но това не означава, че няма своите трески за дялане. Пред годините този браузър придоби печалната слава на изразходващ голямо количество ресурси, независимо от устройството, на което се използва.

Това обаче може да се промени при мобилните устройства, защото екипа от разработчици, които стоят зад проекта, са решили да предприемат стъпки за неговото олекотяване и намаляване на използваните ресурси. В резултат на това се обмисля въвеждането на нова функция, която да поставя на пауза неактивните табове, съобщават от XDA Developers.

Новата функция ще спира неактивните табове, които не са били използване в последните пет минути с флага StopLoadingInBackground, който е бил видян в chromium-review, а обсъжданията показват, че функцията ще бъде пусната по подразбиране.

Освен новото начинание става ясно, че новите версии на Google Chrome ще подобряват бързодействието като цяло, а животът на батерията ще се удължи поради по-ниската употреба на ресурси. Последните наблюдения показват рязко намаляване на използването на процесора.

Изключването на табовете при петминутна неактивност е все още експериментално, но се тества активно през последните месеци и се подобрява постоянно, като към момента всички известни проблеми са поправени. Направени са и подобрения при зареждането на два таба по едно и също време. Тук трябва да споменем, че табовете, в които се възпроизвежда медия няма да бъдат поставяни на пауза, защото голяма част от потребителите използват няколко таба за гледане на видео и слушане на музика.

Засега новата функция ще бъде налична само за потребителите на Android като десктоп потребителите ще трябва да изчакат известно време, за да се появи и в десктоп варианта на барузъра. През това време обаче те могат да използват добавката The Great Suspender, която върши същата работа, спирайки табовете, които не са били активни в близките няколко минути.

Прочетете още:  Потребителите обвиняват Майкрософт, че Fluent Design е копие на macOS
0/5 (0 Reviews)