Нова технология може да направи съвременните компютри с 30% по-бързи

0
200
Чип може да спре епилептичните припадъци


Нова технология за управление на кеша на процесорите при компютрите предоставя голямо увеличение при бързодействието.

Учени от MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (MIT CSAIL) са разработили нова технология за управление на кеш паметта при процесорите на компютрите, която са нарекли „Jenga„.

Според изследователите системата от нива на кеша, познати като L1, L2 и L3, е компромис и не осигурява предоставяне на нужната за конкретна програма информация по възможно най-бързия начин.

В същото време Jenga създава нова йерархия на кеша, която е базирана на изискванията на всяка една програма, като системата може да обедини различните нива кеш в едно общо или пък да ги раздели, според изискванията на конкретния случай.

Необходимата за конкретна програма информация може да бъде разположена в различни локации в паметта, а работата на Jenga е да направи така, че тази информация да достигне по най-бързия начин до процесора, като по този начин се постигне повишаване на общото бързодействие.

Учените са направили симулирани тестове с 36-ядрен процесор и са постигнали по-висока скорост от 30% спрямо най-добрите постижения. Постигнати са и впечатляващите 85% намаляване на консумацията на енергия.

Разбира се, това са само тестови данни, които биха могли да се различават с тези от реалния свят и тепърва предстои да се имплементират в истински процесор с по-малко ядра, за да се види какъв би бил ефектът от оптимизацията.

Дали тази технология ще навлезе широко при процесорите остава да видим, но е ясно, че производителите дори и да се съгласят да я приемат при техните чипове, ще е нужно доста време, докато тя се появи като краен продукт за потребителите.

Прочетете още:  Руски хакер публикува ransomware "стартов пакет"

Засега производителите на процесори разчитат на свиване на големината на транзисторите, с което постигат по-голямо бързодействие при поцесорите, което обаче не може да продължава вечно и може би е дошло времето да се помисли и за друг вид оптимизации като Jenga.

0/5 (0 Reviews)