Новата тема в Ubuntu получи име – казва се Yaru

0
54
Новата тема в Ubuntu получи име - казва се Yaru

Ако ни четете редовно вече знаете за новата тема Ubuntu Communitheme, която трябваше да дойде по подразбиране в Ubuntu 18.04 LTS Bionic Beaver. Поради различни проблеми обаче разработчиците в последния момент решиха да не пускат темата и да я включат в цикъла на разработка на Ubuntu 18.10 Cosmic Cuttlefish, за да могат да доизгладят ръбовете.

Ако тази тема не ви е харесала обаче има голям шанс това да се промени. Темата продължава да се подобрява активно, което дава по-голям шанс да ви хареса. Тя ще бъде по подразбиране в Ubuntu 18.10 Cosmic Cuttlefish, а тенденцията за японско влияние в наименованията на новите теми се запазва. Предишната тема се казваше Suru, а името на новата тема е Yaru. И двете имена означават „да направя“ на японски, но Yaru е на разговорен език, докато Suru е в учтива форма.

Новата тема в Ubuntu получи име - казва се Yaru 5

Както Suru, така и Yaru е базирана на темата GNOME Adwaita и е резултат от общите усилия на общността. Промените, които правят впечатление на пръв поглед са плоският изглед, който е модерен напоследък, но за да е по-малко скучна, темата получава контури и елементи от GNOME шел.

От Canonical, компанията, която разработва GNU/Linux дистрибуцията Ubuntu, събират мнения и съобщения за бъгове благодарение на това, че темата е налична за потребителите под формата на snap пакет. Последните промени са именно резултат от получените мнения на потребители и като последица от това получаваме по-топли цветове на страничния панел, цветът и формата на бутоните стават по-ярки и по-остри, цветът на маркирането на текст е променен от оранжево на синьо, налични са различни промени по бордърите, уведомленията, цветовете, прозрачността, сенките и още.

Новата тема в Ubuntu получи име - казва се Yaru 6

Ако сте сред 19 000 потребители, които вече имат инсталиран Communitheme snap пакета, не трябва да правите нищо, за да пробвате Yaru, защото обновления се правят постоянно и получавате най-големите новости. Ако искате тепърва да инсталирате темата, ще трябва да изпълните следната лесна команда:

Сега трябва да рестартирате, след което да цъкнете на иконата под форма на зъбно колело и да изберете Ubuntu with Communitheme snap session. По този начин всички ваши приложения, икони, курсори, звуци и пр., ще използват новата тема Yaru.

Разработчиците съобщават, че съвсем скоро ще направят промени при Ubuntu 18.10 Cosmic Cuttlefish, за да използва новите комплекти от пакети, които вече ще носят името Yaru. В идните дни новият пакет ще влезе в архива на Ubuntu, като сесията по подразбиране също ще премине скоро към новата тема. Разработчиците умоляват потребителите да използват snap пакета, за да съобщават за всякакви проблеми.

Повече информация за новата Ubuntu тема Yaru можете да научите от официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)