Новите AMD и Intel процесори вече се блокират от Windows Update при Windows 7 и 8.1

0
45
Новите AMD и Intel процесори вече се блокират от Windows Update при Windows 7 и 8.1


От Майкрософт изпълниха обещанието си и отсега нататък потребителите с нови процесори и Windows 7/8.1 няма да получават ъпдейти.

Преди повече от година от Майкрософт обявиха нелоялните си намерения да спрат ъпдейтите на операционните системи Windows 7 и Windows 8.1, ако с тях се използват процесорите Kaby Lake на Intel и Ryzen на AMD и по-нови.

Тук трябва да обърнем внимание, че говорим за действащи операционни системи, на които им остават години поддръжка.

Новите AMD и Intel процесори вече се блокират от Windows Update при Windows 7 и 8.1 3

На 17-ти март се разбра, че тези намерения започват да се осъществивят, а само пет дни след това се появиха и кръпките, които ще блокират бъдещите ъпдейти.

Само не беше ясно кога точно от Майкрософт смятаха да вкарат абсурдната забрана в действие, но вече знаем – от вчера това вече е факт.

Отсега нататък, от Майкрософт следят дали използвате Ryzen или Kaby Lake процесор с Windows 7 или 8.1 и ако това е така, ще получите следното съобщение:

„Вашият компютър използва процесор, който е създаден за последната версия на Windows. Понеже този процесор не се поддържа за версията на Windows, която използвате, вашата система няма да получи важни ъпдейти. Моля, изберете линка „Научи повече“, за да получите повече информация относно тази ситуация.“

Това, което правят от Майкрософт, е отрязване на поддръжката по сигурността за Windows 7 с три години и с шест години за Windows 8.1, ако използвате нов процесор!

Официалното становище на Майкрософт е, че процесорите Kaby Lake и Ryzen имат подобрения на ниско ниво, които не се поддържат от по-старите операционни системи.

Донякъде това е вярно, защото съвсем наскоро се видя как Ryzen 5 и Ryzen 7 имат проблеми с Windows 10, който не може да разбере новата SenseMI технология на новите процесори на AMD.

В момента драйвърите и UEFI ъпдейтите вече са напът, за да решат този проблем, но е повече от сигурно, че не е никак трудно тези ъпдейти и подобрения да се имплементират и за Windows 7 и Windows 8.1.

От Майкрософт съвсем преднамерено убиват старите си операционни системи, които все още имат години официална поддръжка, като прибягват до софтуерно заключване, в опит да прибутат още потребители към Windows 10.

Windows 7 и Windows 8.1 може и да не работят добре с новите процесори, но същото очевидно се отнася и за Windows 10. По-старите операционни системи обаче нарочно няма да получат ъпдейти, за да се отстрани проблемът.

Прочетете още:  KDE Plasma идва с по-лесно превключване на времевите зони и много работа под капака

И вместо Майкрософт да оставят да решат потребителите какво да използват, а производителите какво да предлагат, по този начин те принуждават и двете групи да се откажат от напълно работещи решения.

След едно такова решение е повече от вероятно софтуерните компании да спрат да поддържат определени версии и това е логично, след като самият производител на операционната система е направил това.

Може би ще се появят различни начини за заобикаляне на тази забрана, но засега такива няма. Разбира се, винаги можете предварително да си подготвите инсталационна медия с всички нови ъпдейти, но, така или иначе, след това отново няма да получавате ъпдейти.

Вариант е също така да се появят и неофициални сервизни пакети за инсталация, които да се ъпдейтват регулярно, но там никога не се знае дали няма преинсталиран зловреден код.

Проблемът е, че винаги ще има известен период от време, в който тези Windows потребители ще са изложени на риск, защото от Майкрософт са счели, че нямате нужда от него, защото използвате нов процесор.

Ако се върнем в годините на Windows XP, когато хората купуваха нови компютри в период от 3 до 5 години, то сега производителите говорят за периоди от 7-10 години.

Въпреки това обаче, от Майкрософт се решиха на този нелоялен към клиентите им ход, без да се интересуват от последиците.

Най-вероятно ентусиастите ще намерят изход от тази ситуация, но трябва да е ясно, че Майкрософт не трябва да налагат своите предпочитания пред практичните нужди на милиони потребители, за които те трябва безусловно да се грижат винаги да бъдат възможно най-добре защитени.

Освен това оттук-насетне можем съвсем спокойно да наречем техната „Мейнстрийм поддръжка“ една лъжа, защото вече е ясно, че тази компания няма такава.

Компания, която си позволява едностранно да прекратява лицензионни споразумения на базата на това кога сте си платили лиценза, не може да повече да използва думата „поддръжка“, защото е очевидно, че не предлага такава.

0/5 (0 Reviews)