Новите процесори на Intel и AMD ще са само за Windows 10

0
31
Новите процесори на Intel и AMD ще са само за Windows 10


Новите процесори на Intel и AMD ще официално ще поддържат само Windows 10.

Intel потвърдиха излизането на новите процесори от седмо поколение с кодово название Kaby Lake и Appolo Lake наскоро, което ще се случи през есента, а AMD от своя страна демонстрираха своите нови Zen процесори и платформата Summit Ridge.

Това, което остана встрани от светлините на прожекторите пред чудесните възможности, които предлагат тези чипове, е фактът че всички те – Apollo Lake, Kaby Lake, Bristol Ridge и Summit Ridge (Zen) – ще бъдат с поддръжка само за Windows 10.

От PC World са отправили запитване и към двата производителя на чипове и са получили потвърждение за този факт. По-рано, директорът на бизнес планирането към Майкрософт Шад Ларсен, написа в блога на компанията:

„Бъдещите платформи, включително идвашите процесори от седмо поколение на Intel Kaby Lake, както и новите процесори от седмо поколение на AMD Bristol Ridge, ще бъдат поддържани само при Windows 10 и всички бъдещи модели ще изискват последно издание на Windows 10″.

По същия начин от Майкрософт се опитаха да махнат поддръжката за Intel Skylake при Windows 7 и 8.1, като дадоха срок от 18 месеца на потребителите с такива процесори, а след това дори изведоха списък машини с тези процесори, които задължително трябва да ъпгрейднат до новата операционна система.

След това, за щастие, потребителите и бизнесът изразиха категорично своето недоволство от подобно притискане и от Майкрософт се видяха принудени първо да удължат този срок до юли 2018-та година, а след това дори още повече, докато трае поддръжката на двете операционни системи, съответно 2020-та година за Windows 7 и 2023 за Windows 8.1.

Всъщност спирането на поддръжката за Skylake по този начин беше необмислен и прибързан ход, който до момента не бяхме наблюдавали – спиране на поддръжка за процесор, който в момента е последно поколение, при това за операционни системи, на които им остават години докато изтече официалната поддръжка. Доста отчаяни и припряни действия.

Разбира се, тук потребителят лесно може да се подведе и да реши, че тези процесори няма да могат да работят с други операционни системи, но тук Майкрософт говорят само за Windows. Новите процесори на Intel и AMD ще могат да бъдат използвани на Linux, BSD и Mac OS X.

Защо от Майкрософт правят това? Официалното обяснение е, че в новите чипове има функции, които Windows 7 не може да разбере и не знае как се работи с тях, което ще води до проблеми и намалена производителност.

Прочетете още:  Skype се подслушва, признаха от Майкрософт

Можем да прегледаме менюълите на Intel и AMD, за да видим дали наистина има толкова големи разлики в архитектурите, с които Windows 7 и 8.1 да не могат да се справят. Привидно правдоподобното обяснение е удобно използвано от Майкрософт, но всъщност истината е друга.

Те много лесно могат да емулират всички режими, които не са съвместими, което е рутинна работа, но нямат никакво желание и най-вече не искат да направят това. Тяхната единствена цел е бързата и безапелационна миграция към най-новата им операционна система Windows 10. „Windows 10 или нищо“ е мотото, което движи компанията към този момент. Ако сега потребителите искат да сменят старата си машина, какъв по-лесен и ефективен начин за Майкрософт да сложи в нея Windows 10 и нищо друго? Това наистина ще помогне за увеличаване на дяла на новата операционна система, при това с минимално усилие.

Разбира се, всички можем да очакваме, че ще се намери начин при тези процесори да бъде инсталирана по-стара операционна система, редакция на inf файлове, сваляне на няколко странични програми и следване на инструкции в интернет. Въпреки това, без официална поддръжка това често може да се окаже труден път, който е изпълнен с неизвестни бъдещи проблеми.

В даден момент поддържането на стара операционна система на нов хардуер става по-трудно, отколкото си струва или поне това е така за по-голямата част от потребителите. Точно на този факт разчитат и от Майкрософт, като прилагат всички възможни инструменти, за да направят процеса по миграцията към Windows 10 възможно най-бърз.

Това включва подобните на малуер практики като „случайно“ инсталиране на Windows 10 на много потребителски машини, промяната на статуса на ъпгрейда на препоръчан, за да може да се инсталира автоматично и по този начин буквално да се шмугне без одобрението на потребителя, липсата на бутон за отказване при получаване за съобщение за ъпгрейд, където само бутонът за затваряне действаше, но малко потребители се сещаха да го използват, а след това дори промениха значението на бутона за затваряне и при натискането му ъпгрейдът биваше приеман и инсталиран, а след рестарт потребителите се оказваха пред нов-новеничък Windows 10 без да са го желали, и се стигне до познатите похвати с DirectX, който винаги е бил мощен инструмент за насилствена миграция на потребителите към по-новите версии на Windows, договарянето с производители за осигуряване на липса на драйвъри за по-старите версии операционни системи и всякакви подобни нелоялни практики.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments