NVIDIA 435.17 Beta Linux видео драйвърът добавя динамично превключване на видео картите при Optimus лаптопите

2
62
NVIDIA GPU

Видео драйвърът NVIDIA 435.17 за Linux добавя динамично превключване на видео картите при Optimus лаптопите.

След дългогодишно чакане ето, че това е факт – вече можете да разчитате на автоматично управление за превключване на видео картите при Optimus лаптопи с две видео карти – една на Intel и една на NVIDIA.

Беше извървян дълъг път, който често водеше в задъдена улица поради различни несъвършенства на X.Org Server и дори на моменти се считаше, че подобна поддръжка ще е налична само за Wayland, но не и за X.Org.

Сегашната имплементация вече позволява драйвърът да управлява според натоварването кога да се използва видео картата на Intel и кога тази на NVIDIA. До момента имаше различни начини за напълно изключване на NVIDA картата, когато не ви е нужна, а при нужда само с едно отписване и вписване можете да използвате само нея.

Тази технология на превключване между графичните процесори се казва NVIDIA Prime и е опит да се даде възможност на потребителите за управление на видео картите при лаптопите от по-ново поколение с две видео карти. PRIME GPU offloading и Reverse PRIME дават възможността за поддръжка на muxless хибридните видео карти при Linux ядрото.

Превключването между видео картите става по различен начин, в зависимост от дистрибуцията, като най-лесен е вариантът с PRIME indicator, който е наличен за Ubuntu-базираните дистрибуции и превключването става само с два клика на мишката. При други дистрибуции се използват специални скриптове.

Изглежда вече се вижда светлина в тунела и всички тези изискващи познания и време начини може да останат в миналото. NVIDIA 435.17 Beta драйвърът за Linux има нова PRIME render offload имплементация за Vulkan и OpenGL с GLX. Новият подход използва едната видео карта за показване на изображението, а другата се използва за рендиране.

Прочетете още:  Поддръжката за Multi-Die процесорната топология на Intel идва при Linux Kernel 5.3

Към момента използването на новия подход изисква различни настройки и промени в X.Org, които не са налични в нито едно официално издание. Най-вероятно необходимите промени ще бъдат налични в X.Org версия 1.21, а дотогова от NVIDIA предоставят PPA за Ubuntu-базираните Linux дистрибуции за версия с необходимата поддръжка.

Също така ще са ви необходими различни настройки в xorg.conf и променливи за активирането на най-новата PRIME render offload имплементация, но по всичко личи, че ще си заслужава и получите най-доброто, което са предлагали от NVIDIA в тази сфера до момента.

Допълнително при новата NVIDIA 435.17 Beta версия е добавена експериментална поддръжка за runtime D3 (RTD3) управление на мощността при лаптопите, използващи видео карти с Turing архитектура, подобрен е скриптът nvidia-bug-report.sh, който вече може да събира ACPI таблици при наличието на acpidump инструмента, добавена е възможност за смяна на Digital Vibrance от контролния панел за Turing хардуера, поправен е бъг, при който Vulkan приложенията генерират грешки за липсващо NV-GLX разширение и още.

Пълния списък с промените можете да разгледате в официалния анонс.

5/5 (2 Reviews)
2 Comments
нови
стари оценка
Inline Feedbacks
View all comments
Валсо
4 години

Не бих казал, че това е постижение, по-скоро обратното. Виждал съм доста лаптопи, които моментално сменят на вградената карта, ако дори и за секунда натоварването намалее, а това прави игрите неиграваеми. Когато натоварването се върне, минава около минута, преди да превключи на другата карта и през това време играта върви на комикси. Вярно, че бяха лаптопи с драйвъри за бозиндоус, но си остава факт, че ръчно превключване би било по-добре, защото няма как да обясниш на машината, че в момента примерно си в менюто на играта и затова няма натоварване.