NVIDIA помага на Linux с публикуване на документация

1
62
NVIDIA

От NVIDIA най-сетне решиха да публикуват част от документацията за своите видео карти, като по този начин ще помогнат на разработчиците на отворения драйвър Nouveau.

Дълги години сме свидетели на искането на общността на отворения код от NVIDIA да бъдат в по-голяма степен ангажирани и да отворят кода на своя драйвър, както това много отдавна направиха от AMD.

Отварянето на кода помага на разработчиците на Linux да създадат версия с отворен код, която се явява като алтернатива на фирмените драйвъри и дори се стига дотам, че те могат да бъдат много по-добри, какъвто е и случаят с AMD.

През тези дълги години разработчиците на отворения драйвър на NVIDIA, който се казва Nouveau се борят почти на сляпо, като постиженията им са постигнати изцяло чрез обратно инженерство.

И докато драйвърът работи и предлага 2D ускорение, той не става за игри. За тази цел ще трябва да инсталирате затворения драйвър на NVIDIA, което не е проблем, но някои хора държат на свободата, а и винаги е хубаво да съществуват алтернативи.

В същото време от NVIDIA от 2012-а година насам постоянно обещават да публикуват документация за хардуера си, но до момента това не се беше случило. Сега обаче специално за Linux от компанията публикуваха в GitHub пълна документация за някои модели видео карти и обещават инициативата да продължи.

Публикуваните в GitHub от NVIDIA документи обхващат моделите на видео картите с архитектурите Kepler, Volta, Pascal и Maxwell, но документация за последните Turing видео карти (GTX 16xx и RTX серията) все още не е налична.

Прочетете още:  KDE идва с много подобрения. Вече съобщава какво пречи на устройство да бъде извадено

В документите се съдържа изключително важна информация за BIOS, Falcon сигурността, честоти на паметта, документи за оптимизиране на паметта, информация за шейдърите, класове и още.

С публикуването на тази документация разработчиците на Nouveau вече няма да работят на сляпо и ще могат да подобрят значително драйвъра с отворен код. Въпреки това от NVIDIA се очаква възможно най-бързо да публикуват документацията и за Turing видео картите, защото за най-новите игрови заглавия старите поколения са вече слаби и предимно се използват карти с Turing архитектурата.

Ангажираността на NVIDIA към отворения код и Linux е изключително добра новина, която много потребители не вярваха, че някога ще се случи. Това за пореден път доказва силата на обществото на отворения код и значимостта на Linux в софтуерния свят, която всекидневно нараства.

Можете да прегледате официалната страница, където е публикувана документацията на NVIDIA за подпомагане на Linux тук.

5/5 (1 Review)
1 Comment
нови
стари оценка
Inline Feedbacks
View all comments
Валсо
4 години

Да се надяваме отворената документация да включва картите от серията GTX 1xxx.