NVIDIA видео драйвърът 410.57 за Linux е тук. Добавя поддръжка за RTX 2080 и Ray-Tracing

0
39
NVIDIA GPU

Малко след като излезе новата бета версия на Vulkan видео драйвъра в разработка на NVIDIA, тук вече е и новият бета драйвър 410.57, който е изключително вълнуващ. В най-кратки срокове от NVIDIA дадоха поддръжка на потребителите на Linux за най-новите Turing видео карти RTX 2080, но също така има и различни други новости и при Volta видео картите.

– В новата бета версия на драйвъра за Linux 410.57 е добавен графичен API визуален индикатор, който може да се спира и пуска от nvidia-settings. Този индикатор показва дали в дадено приложение или игра за рендиране се използва OpenGL или Vulkan.

– EGL 1.5 версията вече се показва за EGL version string и всички EGL 1.5 функции вече се поддържат чрез EGL 1.4 plus разширението.

– Добавена е поддръжка за следните видео карти:
* GeForce RTX 2080 Ti
* GeForce RTX 2080
* Tesla V100-SXM2-16GB-LS
* Tesla V100-PCIE-16GB-LS
* Tesla V100-SXM2-32GB-LS
* Tesla V100-SXM3-32GB

– Поправен е бъг при X driver RandR изходния източник, който може да предизвика показването на двоен курсор при такива източници.

– Поправен е бъг, който предизвиква графични проблеми при OpenGL при изходи, където NVIDIA X драйвърът се използва за синхронизиран RandR 1.4 изходен източник, например PRIME Sync.

– Към драйвърния пакет са добавени libnvoptix.so.1 и OptiX ray tracing енджин.

– Добавена е експериментална поддръжка за Vulkan разширението VK_EXT_global_priority.

– Актуализиран е инсталаторът, който позволява използването на опцията –no-cc-version-check, за да се забрани проверката на версията на компилатора при инсталиране с DKMS.

– Премахнато е Vulkan разширението VK_NV_glsl_shader, което беше добавено преди SPIR-V компилаторите и инструментите при Vulkan да напреднат. Сега те са напреднали достатъчно и разработчиците биват съветвани да използват SPIR-V вместо GLSL.

Прочетете още:  Опасните уязвимости Spectre и Meltdown засягат почти всички - AMD, Intel и ARM процесорите

– Имплементирана е поддръжка за ray tracing при Vulkan в реално време чрез разширението VK_NV_raytracing. Добавени са две нови библиотеки ibnvidia-rtcore.so и libnvidia-cbl.so, които да поддържат новата функционалност.

– Поправен е бъг при декодираното с VDPAU съдържание, където се получаваха артефакти, когато съдържанието е споделене с OpenGL посредством GL_NV_vdpau_interop разширението.

– Добавена е поддръжка за следните Quadro модели:
* Added support for the following GPU:
* Quadro P5200 with Max-Q Design
* Quadro P4200 with Max-Q Design
* Quadro P2000 with Max-Q Design

– Добавено е състояние на синхронизирането за PRIME Displays в nvidia-settings.

– Премахнати са OpenGL header файловете от инсталатора, които не се използват отверсия 260.19.04, но можеха да бъдат инсталирани с опцията –opengl-headers.

Повече информация относно NVIDIA видео драйвъра 410.57 за Linux можете да намерите тук.

0/5 (0 Reviews)