Обявиха плановете за Debian 10 "Buster". Излиза в средата на 2019-а година

0
24
Debian Linux

Разработчиците на Linux дистрибуцията Debian споделиха своите планове за следващите издания, заедно с Debian 10 „Buster“ версията. Те съобщават,че са по средата на цикъла на разработка на Debian 10 и към момента закъсняват според предварително разчертания план.

Има планове за премахване на човешкия елемент при тестването на архитектурите, като определена част от информацията ще се добива емпирично. Засега това е само предложение и планът за това не е оформен изцяло.

Разработчиците съобщават, че мненията за автоматичното премахване на пакети са позитивни в голямата си част и те възнамеряват да използват същите принципи и при Debian 10 „Buster“. Тази имплементация ще бъде осъществена на два етапа:

– първо се решават параметрите и се осъществява имплементацията на тестовия процес.
– по-късно следва автоматичното понижаване на архитектурата, след като е минал удобен за случая период на известяване.

Някои от очакваните параметри при „Buster“ са buildd опашка, проблеми по миграцията на архитектурите, бъгове при архитектурите, нестабилност на пакети.

От екипа съобщават още, че имат нужда от помощ в определени области като опит за хакване на инструментите им, за да се открият евентуални бъгове и пропуски в сигурността, координация и комуникация, преглед на стабилните заявки и работа по документацията. Всяка помощ в тези области ще бъде високо оценена.

Разработчиците съобщават някои подробности и за следващите издания. При Debian 11 „Bullseye“ се очаква да бъде въведена и автоматизирано тестване на качеството – piuparts, CI, autopkgtests и пр. Debian 11.0 се очаква да излезе през 2021-а година. Избрано е и кодово наименование и на Debian 12, който се очаква да излезе през 2023-а година. Кодовото наименование е „Bookworm“.

Прочетете още:  Майкрософт отвори кода на PowerShell и той идва при Linux

Очаква се Debian 10 „Buster“ да влезе в стадий Transition freeze на 12-и януари 2019, месец по-късно на 12-и февруари 2019 влиза в soft-freeze, на 12 март 2019, отново месец по-късно, влиза във full freeze, а финалното издание се очаква по средата на следващата година, юни или юли месец.

Повече за Debian 10 „Buster“ можете да научите от официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)