Официално излезе KDE Plasma 5.13 и носи със себе си множество подобрения и новости (видео)

0
60
KDE Plasma

Излезе най-новото издание на графичната среда за Linux Plasma 5.13.0. От екипа съобщават, че са прекарали последните четири месеца в работа по оптимизиране и намаляване на използваната оперативна памет, в работа за по-бързи времена за стартиране на цялата среда, по-високо бързодействие, олекотяване на изскачащите прозорци, за да работят добре дори и при по-слаб хардуер, преработени Lock и Login екрани и пр.

Новостите при KDE Plasma 5.13 не са малко и по това личи наистина тежката и усърдната работа на екипа на KDE. Графичният композитор KWin получава подобрени в много голяма степен ефекти за blur и превключване на десктопите. Приложението за инсталиране на софтуер и добавки Discover получава подобрения във външния вид и нови функции, като при него още са подобрени списъците и страниците с категории, които вече използват лента с инструменти вместо банери, дава се възможност за сортиране на списъците, иконите на приложенията вече използват вашата тема, за по-консистентен изглед, подобрена е Snap поддръжката и още.

Официално излезе KDE Plasma 5.13 и носи със себе си множество подобрения и новости (видео) 11
Подобрен blur ефект при Dash Menu

Дизайнът на системните настройки е преработен и подобрен. Kirigami framework, който е разработен от KDE дава много по-добър и плавен изглед на настройките. Секцията за сплаш екрани вече може да сваля допълнителни елементи от KDE Store, секцията с шрифтовете вече може да показва предварителен преглед на sub-pixel anti-aliasing настройките.

Официално излезе KDE Plasma 5.13 и носи със себе си множество подобрения и новости (видео) 12

При KDE Plasma 5.13 са добавени и нови Lock и Login екрани, за които от екипа на KDE казват, че притежават нов, свеж дизайн и показват тапета, който се използва по подразбиране в текущото издание на Plasma. Също така е добавена възможността за fade-to-blur преминаване, за да могат да се покажат достъпните контроли, които могат да бъдат използвани лесно като скрийнсейвър.

Официално излезе KDE Plasma 5.13 и носи със себе си множество подобрения и новости (видео) 13

Добавена е съвсем нова и много удобна интеграция за Mozilla Firefox, Google Chrome и Chromium-базираните интернет браузъри. Тази интеграция вече позволява свалянето на файловете да се показва и в нотификациите, с контроли за поставяне на пауза, спиране и възстановяване, както и с прогрес бар, възпроизвеждането на музика и видео в браузъра може да бъде контролирано от Media Controls плазмоида и не само това, но предлага и прескачане на клипове.

Прочетете още:  Skype позволява превземане на машината за всички Debian-базирани Linux дистрибуции

Табовете на браузъра могат да бъдат отваряни с KRunner посредством клавишната комбинация Alt-Space, а също така е добавена и възможността за изпращане на линк към телефона ви посредством KDE Connect. За да използвате браузърната интеграция обаче, ще трябва да инсталиране съответната добавка за вашия браузър.

Официално излезе KDE Plasma 5.13 и носи със себе си множество подобрения и новости (видео) 14Официално излезе KDE Plasma 5.13 и носи със себе си множество подобрения и новости (видео) 15

Други значими промени при KDE Plasma 5.13 са преработен Media Player уиджит, системните настройки за мишката са преработени с libinput поддръжка за X и Wayland, Plasma Vault получава нов CryFS бекенд с възможност за отдалечено отваряне и затваряне на vault посредством KDE Connect, добавен е нов изскачащ прозорец, който се задейства при първо включване на монитора, за да можете да го конфигурирате възможно най-лесно, изскачащите прозорци в панела сега вече са много по-бързи заради новия презареждащ механизъм, Plasma получава възможността автоматично да използва софтуерно рендиране в случаите, когато OpenGL драйвърите инцидентно спрат да работят и още много.

Пълния списък с промените можете да видите в официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments