OIN се съюзява с Linux, IBM и Майкрософт срещу патентните тролове

1
72
OIN се съюзява с Linux, IBM и Майкрософт срещу патентните тролове

OIN сключва партньорство с Linux Foundation, IBM и Майкрософт, в опит да предпази отворения код от патентните тролове.

OIN или Open Invention Network е консорциум от над 2000 организациии, който се бори срещу агресията спрямо Linux и софтуера с отворен код (OSS). Сега, в опит да разшири ролята и ефективността си, OIN влиза в партньорство с Linux Foundation, IBM и Майкрософт, а главната цел на новата инициатива е предпазването на отворения код от патентни тролове със завежданите от тях искове Patent Assertion Entities или PAE.

Патентните тролове са организации, които обикновено нападат малки компании и стартъпи, използвайки факта, че те нямат средствата да водят дълги съдебни битки, разчитайки на извънсъдебно споразумение или кратък съдъбен процес.

Патентните тролове нямат никакви дейности, нямат производство, което би позволило да бъдат съдени за нанесени щети и да бъдат глобявани. Те притежават само интелектуална собственост и разчитат само и единствено на печалби от атакуването на патенти. Класически пример за патентен трол е Rothschild Patent Imaging LLC.

Новата група, която се сформира между OIN, Linux Foundation, IBM и Майкрософт ще подкрепя организацията Unified Patents със значителна сума под формата на годишен абонамент. Това ще разшири значително обхвата на OIN като възпира PAE исковете срещу Linux и технологиите с отворен код.

Според данни на Unified Patents през 2018-а година са заведени 49 иска срещу проекти с отворен код, като броят на подобни искове постоянно нараства. През 2012-а година те са били 23 докато стигнем до 49 през миналата година.

OIN се съюзява с Linux, IBM и Майкрософт срещу патентните тролове

В Unified Patents участват над 200 компании, чиято цел е да противодействат на патентните тролове. Главният инструмент на Unified Patents е усложняването на подобни съдебни искове, вдигайки разходите за патентния трол, което прави делото твърде скъпо и неизгодно.

Крайната цел на организацията не е печеленето на делото а самото му оскъпяване. В резултат на действията на Unified Patents патентният трол може да се наложи да плати по-голяма сума по делото, отколкото после би получил като обезщетение, дори и при спечелване на съдебния спор.

Прочетете още:  Burnout Paradise: The Ultimate Box Linux D9VK Wine

Като пример се дават данни, които сочат, че подобно дело може да продължи над половин година, а разходите да набъбнат до 2 млн. долара. Подобен случай е делото, заведено срещу Lyft, което беше изгубено от патентния трол, който трябваше да заплати и огромни разходи по него.

Разработването на отворения код нараства все повече към нови продукти и нови пазари. Той (отвореният код) се разширява все повече и патентните тролове с усилен интерес търсят начини да заведат патентни искове срещу отворения код. Нашата цел е да образоваме бизнес лидерите за ползите от отворения код и споделените иновации, като в същото време се осигури защита над Linux и отворения код“, казва в анонса изпълнителния директор на OIN Keith Bergelt

Linux и технологиите с отворен код станаха гръбнака на модерните компютри и на всички системи, на които разчитаме“, допълва изпълнителният директор на Linux Foundation Jim Zemlin.

Сега, с новото обединение и подкрепата, оказана към Unified Patents, организацията създаде групата Open Source Zone, която ще изучава подобни съдебни искове срещу Linux и отворения код и ще работи в посока за тяхното предотвратяване.

За стимулиране на изучаването и анализирането на дела срещу отворения код, в които участват патентни тролове, са определени и награди, които могат да достигнат до $10 000. Например за иска на Rothschild Patent Imaging LLC срещу GNOME фондацията е определена награда от $2500.

5/5 (2 Reviews)
1 Comment
нови
стари оценка
Inline Feedbacks
View all comments
Валсо
3 години

Хахахах, Майкрософт щели да борят патентните тролове, при положение, че те са финансирали един голям такъв и то не само веднъж! Похарчили са над 100 милиона долара за този патентен трол, ама щели да борят патентните тролове! Такова лицемерие не съм виждал от друга компания и се чудя как изобщо все още има някой, който им вярва! Вероятно до такава степен на овците са им промити мозъците, че истината и да ги плесне през лицето, пак няма да я видят…