OnlyOffice си поставя за цел да привлече потребителите на Майкрософт и Google

0
51
OnlyOffice си поставя за цел да привлече потребителите на Майкрософт и Google


Латвийската компания OnlyOffice иска да създаде швейцарския часовник на офис пакетите и да убеди потребителите, че OnlyOffice може да бъде добър избор сред големите имена в бранша.

Преди седем години и половина руски и латвийски мултимейдийни разработчици решават да инвестират парите си в амбициозен проект, създавайки нова офис платформа.

В началото проектът се е казвал TeamLab и е бил насочен главно към управление на проекти и инструменти за съвместна работа.

„Всички заедно работехме по онлайн редактори на документи, но след това решихме да обединим проектите и това ни решение беше много топло посрещнато от интернет обществото и тогава усетихме, че сме на прав път. След това се осмелихме да отворим кода и нарекохме проекта OnlyOffice“, казва основателят на проекта Лев Банов.

Той счита, че въпреки наличието на големи играчи на този пазар, все още има място и за нови лица със свежи идеи.

„Като оставим настрана Microsoft Office и Google Docs, какво имаме? Проектът с отворен код LibreOffice, който е базиран на OpenOffice, а също така и някои затворени проекти като SoftMaker FreeOffice, WPS Office, Hancom Office, като те също са базирани на OpenOffice. По един или друг начин Apple’s Pages също е базиран на него“, казва още Банов.

Той е на мнение обаче, че всяка една от тези алтернативи имат своите недостатъци. Банов счита, че Microsoft Office има лоша онлайн версия, която покрива едва около 10% от функционалността на десктоп приложението и очевидно това се прави, за да може десктоп приложението да има превес над онлайн версията. Google Docs не може да се инсталира в частни мрежи, а път LibreOffice и дериватите му имат някои проблеми със съвместимостта с документи, които са създадени с Microsoft Office.

Прочетете още:  Galaxy Note 9 може би ще е първият телефон на Samsung, който ще се сгъва

Като минус Банов посочва, че не всички имат мобилни и онлайн версии, както и инструменти за съвместна работа, като по този начин иска да направи контраст с факта, че OnlyOffice има дори и облачна и сървър версия, които използват същия код като десктоп и мобилните версии. Той дори подчертава, че OnlyOffice има най-висока съвместимост с файловете създадени с Microsoft Office.

Засега OnlyOffice има около два милиона потребители в световен мащаб, като по-голямата част от тях използват безплатните версии на продукта. Големи фирми също разчитат на OnlyOffice, като например Oracle го използва в един от департаментите си във Великобритания, Unisys, както и различни образователни институции като Университетът на Brunswick, Университетът на Париж, Инстититутът по наука и технологии в Люксембург, Институтът по технологии в Карлсруе, публични организации като Френският червен кръст, социалната демократическа партия в Германия и много други.

0/5 (0 Reviews)