Опцията да се ъпдейтва BIOS и фърмуер за различни устройства може да дойде с Ubuntu 16.04

0
55
Цялото наименование на Ubuntu 19.10 е Eoan Ermine


Най-интересната опция, която идва при графичната среда Gnome е fwupd.

Fwupd е съкращение от firmware update и може би ще дойде като възможност в изданието с дългосрочна поддръжка на Ubuntu 16.04 LTS.

За да ъпдейтнем BIOS или фърмуера на някой хард диск или мрежова карта например, обикновено трябва да направим диск с DOS или пък да бууваме в Windows среда, защото повечето производители не предвиждат опция ъпдейтът да се извърши под друга операционна система.

Fwupd е демон, който ще позволява ъпдейтването на BIOS и фърмуера на различни устройства. Възможни са два начина – просто с двойно цъкане върху .cab файла с фърмуера или чрез конзола. Разработчиците обещават, че нищо повече не е нужно да се върши от страна на потребителя и вече ще е абсолютно безопасно да се правят подобни ъпдейти, все едно, че ъпдейтваме ядрото или пакета glibc.

Проектът е наличен благодарение на сътрудничеството между Gnome и Dell. Към момента повечето производители издават ъпдейти, които могат да се прилагат само под Windows, което и е провокирало сътрудничеството и създаването на този проект.

Инструментът за ъпдейт е все още нов и е в разработка, но по всяка вероятност ще е наличен в Ubuntu 16.04. Fwupd ще се свързва с онлайн ресурса на [url=https://secure-lvfs.rhcloud.com/lvfs/login“ target=“_blank]LVFS[/url] (Linux Vendor Firmware Service), за да може да свали и инсталира новия фърмуер.

От Canonical съобщават следното:

В Ubuntu ще се поддържа ъпдейт на компоненти, без периферия, чрез EFI UpdateCapsule, така че потребителите повече да нямат нужда от DOS или Windows, за да прилагат фърмуер или BIOS ъпдйти, които ще са леснодостъпни за всички Ubuntu потребители.

Прочетете още:  Microsoft сваля ръкавиците - натискът за ъпгрейд към Windows 10 става още по-груб
0/5 (0 Reviews)