Осмата генерация на Intel Coffee Lake ще бъде 14nm

0
41


Новите процесори на Intel ще бъдат отново с 14-нанометров чип, вместо с обявените 10 нанометра.

Производителят на чипове Intel потвърди, че осмото поколение процесори на компанията с кодово име „Coffee Lake“ ще бъдат създадени по 14-нанометровата технология, вместо по обявените 10 нанометра.

Очаква се новите процесори да бъдат налични на пазара през втората половина на 2017-та година, но използването отново на 14-нанометровата технология е изненадващ ход от страна на компанията.

Coffee Lake ще бъде четвъртата поредна генерация, която използва 14-нанометрови чипове от 2014-та година насам, заедно с Broadwell, SkyLake и Kaby Lake.

Още миналата година през февруари от Intel отрекоха, че ще има ново забавяне на 10-нанометровата технология и само преди месец обещаха, че тя наистина ще дойде през тази година.

Определено подобен ход е изненадващ, особено след като от Intel изоставиха Tick-Tock стратегията, която предполага следващото поколение да заменя архитектурата или да се свива чипът. Миналата година те определиха нова трициклична стратегия, но изглежда, че не успяват да се придържат и към нея.

Въпреки че остава на 14-нанометрова технология, от Intel обещават, че Coffee Lake ще даде 15% прираст спрямо предшественика си Kaby Lake, но със сигурност ще трябват доста умения и ще е много трудно да се изтиска максимумът от 14-нанометровия чип.

Засега не се знае точно какви са причините за това решение на Intel, но вече се знае, че някои производители на мобилни телефони преминават към 10-нанометрови чипове. Един от тях например ще бъде Samsung Galaxy8.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Linux ветерани издадоха бета на Debian без systemd