Основен разработчик на Bitcoin напусна проекта. Обявява, че начинанието е обречено

0
33
Bitcoin се обезцени с $1000 след заявка от страна на южнокорейското правителство за налагане на регулации


Един от най-старите основни разработчици на Bitcoin Mike Hearn напусна проекта.

Официалната причина за напускането му е неразрешими противоречия с останалата част от екипа. Преди четири дни Mike Hearn написа обяснение в блога medium.com за сегашната ситуация на Bitcoin системата и защо вярва, че тя никога няма да се възстанови.

Според него проектът е започнал като идеалистичен, по думите на Sakashi Nakamoto, а в момента се е превърнал в система, която се управлява от няколко човека. той обяснява, че системата е пред технчески колапс и че механизмите, които са се грижели тя да е стабилна вече не сработват. Вече няма причини да се мисли, че Bitcoin може да се възстанови и да стане нещо повече от съществуващата в света финансова система.

Според Hearn причините да няма бъдеще за Bitcoin са няколко. На първо място той поставя факта, че силата на така нареченото „копаене“ е съсредоточена в изключително малка група от хора. На конференция през есента бяха изнесени данни, че 95% от хеш силата се притежава от десет човека, като само двама са Китай, които държат 50% от нея.

Основен разработчик на Bitcoin напусна проекта. Обявява, че начинанието е обречено 3

Таксите за използване на мрежата са се покачили драстично, транзакциите се бавят с часове, докато бъдат потвърдени и като цяло мрежата се контролира предимно от Китай. Това има голямо значение, защото се оказва, че китайската мрежа е главната спънка за цялата Bitcoin система, която hearn сравнява с опит за използване на евтини Wi-Fi аксес поинти по хотелите.

По този начин китайците допринасят за това Bitcoin системата да не може да стане популярна, защото, ако това се случи, мрежовото натоварване ще стане много голямо, мрежите няма да издържат на товара и цялата система ще се срине. BTC системата може да понесе не повече от 3 транзакции в секунда към момента. Дори леки натоварвания могат да намалят тази цифра драстично.

Прочетете още:  Приключи поддръжката на CoreOS Container Linux на Red Hat

От ProHashing написаха през декември:

„В момента въобще не може да се разчита на Bitcoin мрежата. Никой не знае кога ще ви платят. Мрежата е толкова задръстена, че потвърждаването на акциите отнема много време и дори минимални натоварвания довеждат до огромни отклонения. Кой иска да чака от 60 минути до 14 часа?

Друга причина, която посочва Mike Hearn са самите хора. Той посочва, че има много разработчици, които са против промените, които ще доведат до нормалната работа на цялата система. Те не искат да променят размера на блока от 1MB на 8MB, което би спомогнало за подобряване на ситуацията.

Беше преди 60 месеца, когато той, заедно с Dr. Justin Gash направиха анализ на Bitcoin. По онова време, със знанията, с които се разполагаше тогава и според анализа, излизаше, че Bitcoin ще поскъпва все повече от факта, че се „копае“ все по-трудно. Това обаче не се оправда в реалния свят, но това да не се случи има голяма роля и фактът, че не е предвидено основната сила на „копаене“ да се съсредоточи на едно място, в една-две групи. Като още една причина той посочва последвалата имплозия от предлаганите от няки фирми специализирани машини за „копаене“ на Bitcoin, наречени ASIC.

Към момента се очертава Bitcoin да остане в историята просто като един интересен експеримент, а не, както беше планирано да донесе генерални промени във финансовия свят. След пет години работа по проекта Mike Hearn продаде всичките си биткоини и напусна.

0/5 (0 Reviews)