От екипа на Ubuntu обявиха разписанието за работа по Mir. Идва поддръжка за хибридна графика

0
97
Ubuntu

Бяха публикувани плановете за бъдещата разработка на Linux дисплей сървъра Mir при Ubuntu.

Разработчикът Chris Halse Rogers от Canonical обяви плановете и приоритетите, по които ще се работи при дисплей сървъра Mir. Той публикува разписание на компонентите, по които ще се работи, в опит да се подобри достъпността на проекта за участници извън Canonical.

Като една от големите задачи се очертава разделянето на рендър и дисплей кода, като по този начин се осигури модуларност, позволяваща по-добро управление. Някои устройства като DisplayLink USB, които предоставят аутпут, но не и рендиране или пък при някои ARM платки, при които аутпут хардуерът и рендъринг хардуерът са две отделни DRM устройства. При тези случаи сегашната комбинирана платформа не е подходяща.

Сред целите е и осигуряване на едновременно зареждане на различни графични платформи. В момента Mir не може да работи с повече от един графичен пакет, което означава, че NVIDIA драйвърът не може да бъде използван с Mesa поддръжка, което пък води до това, че лаптопите, които използват две видео карти на NVIDIA и Intel, не могат да работят с Mir и трябва да използват X.Org или Wayland.

Rogers обяснява, че осигуряване на едновременно зареждане на различни графични платформи ще бъде в полза и за поддръжката за отдалечен достъп.

Предвижда се scene-graph и заменяем рендърър и компилирането на GNOME SceneGraph Kit бекенда, за да се подпомогне използването на GNOME Shell и Unity 8 при Mir.

В момента разработчиците използват qtmir, който замества рендъръра по подразбиране на Mir и scenegraph с QtSceneGraph, за да може да бъде пренаписан в Qt. Този подход обаче не гарантира стабилни вътрешни интерфейси, което и налага промяната.

Прочетете още:  Librem 5 тръгва към потребителите скоро, но с различно качество

Ще се работи и по по-висока устойчивост срещу сривове и презареждане в реално време, без нуждата от рестарт. Rogers обяснява, че едно от нещата, които Windows прави добре е презареждането на видео драйвърите в реално време.

Когато инсталирате или актуализирате видео драйвъри под Windows, дисплей субсистемата излиза и се презарежда, използвайки новите драйвъри, без нуждата от рестарт на нито едно от стартираните приложения. Това също така означава, че Windows субсистемата може да се срине и да се презареди отново без да рестартитра нито едно приложение.

Roger смята, че подобна функционалност е добре да съществува и при Linux. Той определя това начинание като най-голямото, което ще се нуждае от стабилен демон, който ще се грижи за състоянията при сривове и рестарт, ще трябва да се подобри libwayland по начин, при който ще е в състояние да пази IPC състоянията, а също така и множество промени при Mir, за да може да пази store/validate/restore състоянията.

5/5 (1 Review)