От екипа на Wine обявиха първото официално издание на VKD3D, чрез който ще се играят DirectX 12 игри под Linux

0
908
Wine Linux игри

Преди половин година на WineConf 2017 конференцията от екипа на Wine обявиха, че започват работа по VKD3D, който ще даде възможност да се играят DirectX 12 игри под Linux. Този проект също като DXVK използва преминаване от Directx към Vulkan, който е кросплатформен и притежава всички необходими функции. Разбира се, най-добрият вариант е всички игри да се пишат за Vulkan, който по нищо не отстъпва и дори надминава DirectX на Майкрософт, но повечето разработчици все още са здраво притиснати от монополиста.

VKD3D 1.0 е първото официално издание и в разработването му участват и CodeWeavers, които разработват Crossover. Crossover е платената версия на Wine, която събира средства за развитието на проекта. Към момента във VKD3D 1.0 липсват много функции и потребителите, които решат да го изпробват може да срещнат различни бъгове, но това е нормално за първо издание в толкова ранен етап.

Има някои D3D12 демонстрации, които работят, за да се придобие представа как работи VKD3D като предстои в бъдещите издания тепърва да се имплементират геометричните и теселейшън шейдърите. Сорсът може да бъде изтеглен от официалната страница на Wine проекта.

Официалният анонс може да бъде видян тук.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Hitman 3 Linux Wine
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments