От Google искат да спрете да използвате Microsoft Edge или ще ви засипят с дразнещи съобщения

0
148
Google Chrome

От Google искат да спрете да използвате Microsoft Edge или обещават ви засипят с дразнещи изскачащи прозорци със съобщения.

Въпреки, че уеб браузърът Chrome на Google е с най-голям пазарен дял, от компанията не могат да преглътнат факта, че Майкрософт използват енджина на Chromium при Edge и изглежда са готови на всичко, за да продължат да печелят битката при браузърите.

В новия си подход от Google засипват потребителите на Chromium-базирания Microsoft Edge с дразнещи съобщения, в които им съобщават, че препоръчват използването на Google Chrome.

Това се случва при опит за инсталиране на Chrome разширения при Edge, като в съобщенията се казва, че за да може да ви се гарантира сигурност, Google препоръчват да преминете на Chrome.

От Google искат да спрете да използвате Microsoft Edge или ще ви засипят с дразнещи събощенияСпоред Forbes една от причините за подобно съобщение е, че Edge не е интегриран със защитите на Safe Browsing, които от Google използват, за да отсяват опасните разширения. Интересен факт е, че подобно съобщение не бива получавано при другите Chromium-базирани браузъри като Opera или Vivaldi например.

Магазинът на Chrome обаче не е единственото място, където от Google препоръчват Chrome. От Windows Latest са забелязали, че компанията се опитва да убеди потребителите да използват Chrome при почти всички свои услуги, когато те бъдат отворени с Microsoft Edge.

От Google искат да спрете да използвате Microsoft Edge или ще ви засипят с дразнещи съобщения 1От Google искат да спрете да използвате Microsoft Edge или ще ви засипят с дразнещи съобщения 2

 

 

 

Подобни практики сме свикнали да виждаме при Майккрософт, които по всякакъв начин се опитват да предлагат своите продукти, а ето че сега и от Google предприемат подобен подход. Съобщенията напомнят много стила на Майкрософт. В едно от тях се казва:

За да използвате Docs online, преминете към Chrome. Chrome е бърз и сигурен браузър, с включени в него актуализации.“

Прочетете още:  Google тайно, но легално са събрали лична информация на милиони потребители

Въпреки че от Google не споменават точно какви са опасностите, ако използвате Edge, то посланието е повече от ясно – можете да се заразите с малуер използвайки Edge, който не може да се справи с опасностите и не сте в сигурни ръце, ако не използвате Google Chrome.

От Google съобщават, че са съгласни да премахнат тези съобщения, ако това направят и Майкрософт от своя уеб браузър, където пък потребителите биват съветвани да преминат от Chrome на Edge.

С това изказване целта на подобни изскачащи прозорци е повече от ясна и е видно, че се води война между двете големи компании. Това се подчертава и от факта, че съобщенията липсват при други Chromium-базирани браузъри, както написахме по-горе, въпреки че те използват същия енджин и не са интегрирани към Safe Browsing защитите.

При предлагането на своите продукти компаниите понякога използват всички налични средства. Конкретно от Google в миналото бяха заловени от разработчик от Mozilla да правят така, че YouTube да работи до пет пъти по-бавно с други браузъри, освен с Chrome.

5/5 (1 Review)