От KDE обявиха множество новости и поправки при Plasma 5

0
32
KDE Plasma

Дори и фактът, че идват празници не може да накара разработчиците на Linux графичната среда Plasma 5 да забавят темпо и те съобщават в пореден анонс новостите и поправките при своето издание 5.12.

Нейт Греъм направи своя седмичен анонс, който прави впечатление с огромното количество работа, която върши екипът.

Новите функции са добавянето на IP Tunnel настройки при Plasma Network Manager и възможност за бързо преминаване през табовете на Konsole клавишната комбинация ctrl+tab.

Сред някои от по-важните промени виждаме по-голямо предоставено хоризонтално пространство за надписите на иконите на десктопа, същите тези надписи също така вече се четат по-лесно на светли фонове, Info Center вече се отваря в нормален размер, съобразен с резолюцията и не се налага използването на скрол барове, при добавянето на много приложения в секция „Любими“ в старт менюто (Kickoff Application Launcher), когато се появи скрол бар, списъкът започва отгоре, а не както досега отдолу.

От KDE обявиха множество новости и поправки при Plasma 5 5

AppImage приложенията получават свои икони, когато преглеждането е спряно, Combobox при QML, Kirigami и Plasma приложенията вече се отварят при клик, а не при клик и освобождаване, Breeze иконите за заглушаване на звука и спиране на устройства вече са по-добри и по-консистентни, при отварянето на файлове посредством Kate през терминал, те се подреждат в табове, в реда, в който е указано от командния ред и още.

От KDE обявиха множество новости и поправки при Plasma 5 6

Направени са и множество подобрения по бързодействието и са поправени различни проблеми. GTK-базираните приложения в Plasma вече не използват грешния курсор на мишката по подразбиране, поправен е проблем при задаването на приложение по подразбиране, Global Menu вече работи с някои по-редки приложения, страницата с аудио настройките вече се превежда коректно, когато се отвори в нейния standalone вариант, поправено е сриване при Comics уиджита, Baloo индексиращата система вече може да търси файлове с рейтинг 5 звезди.

Прочетете още:  Ubuntu 18.10 Cosmic Cuttlefish няма да дойде с Android интеграция

Радикално е подобрена скоростта при KIO при копиране на малки файлове – от 14 часа на 10 минути, текстът при System Settings вече не се поврежда при скролване, при режим Icon View в Dolphin връщането една стъпка назад вече не избира няколко не свързани с операцията файлове или папки и други.

Повече за новите вълнуващи промени при Plasma 5 можете да научите от официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)