От KDE продължават с подобренията и промените по графичната среда. Вижте поредната порция от тях

0
33
KDE Plasma

Нейт Греъм предостави на нашето внимание 58-то издание на инициативата за публикуване на интересните новости, промени и поправки при Linux графичната среда KDE Plasma.

Разработчикът съобщава за множество интересни подобрения, поправки и нови функции. От него разбираме, че продължава работата по преработката на системните настройки на средата. Секцията Window Decorations е напълно преработена, което носи със себе си поправени различни проблеми, по-голяма бързина и по-модерен изглед.

От KDE продължават с подобренията и промените по графичната среда. Вижте поредната порция от тях 7

Подобрения получават и четецът на PDF файлове Okular и файловият мениджър Dolphin, който вече предоставя избор на потребителите кой разделен изглед да се затвори при натискането на бутона „Close Split“.

Налични са множество поправки на различни проблеми при компоненти като уиджита за времето, сриване при стартиране и проблеми с иконите при софтуерния мениджър Discover, по подразбиране Task Manager вече показва задачите само от текущия виртуален десктоп, поведението на скрол баровете при Kirigami приложенията вече е уеднаквено с поведението на другите скрол барове, секцията System Settings Audio Volume е портната към QtQuickControls2 и Kirigami, което в резултат води до по-добрия ѝ изглед.

Поправено е сриване в Plasma при липсата на BZip2 поддръжка, възстановяването на ръчно запазени сесии в Plasma отново работи, дългите имена на тапетите вече не се смесват с другите имена, добавено е ново поведение на табовете при Dolphin, при което при отваряне на нов таб той ще отиде вдясно на текущия отворен таб, а не както досега винаги в края на таб лентата и още.

Разработчиците са се постарали да предоставят на потребителите и някои визуални подобрения при вътрешните бутони на Kirigami списъците, вече се показват много повече мета данни при приложенията, например при Dolphin, добавена е нова опция в Konsole за показване на бутон за затваряне на всеки таб, мрежовият мениджър вече открива много по-бързо безжични мрежи.

Прочетете още:  Излезе Mesa 17.3.6, която поправя зависванията при видео картите на Intel

Интересна добавка е обяснението как да върнете вече скрит Desktop Toolbox, което става под формата на съобщение:

От KDE продължават с подобренията и промените по графичната среда. Вижте поредната порция от тях 8

Също така като подобрение в потребителския интерфейс можем да посочим преместването на секцията Look and Feel на най-горна позиция в системните настройки:

От KDE продължават с подобренията и промените по графичната среда. Вижте поредната порция от тях 9

Още повече подробности относно текущите промени, подобрения и поправки при Linux графичната среда KDE Plasma можете да намерите в официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)