От Mozilla обявиха края на поддръжката за Windows XP и Vista

0
44
Mozilla спират поддръжката на Firefox за Windows XP и Vista


От Mozilla обявиха кога ще престанат да поддържат Windows XP и Windows Vista. От компанията казват, че за тези две операционни системи няма да има ъпдейти след септември 2017-та година.

Поддръжката на Windows XP беше отдавна прекратена от Майкрософт, още през април 2014-та година, но все още много хора го използват, като някои данни сочат, че има 10% пазарен дял, а екип от ентусиасти дори издава и поддържа неофициален сервизен пакет SP4.

В същото време обаче разработчиците един по един изоставят ХР, като едни от последните ще са от Mozilla, които обявиха, че няма да има поддръжка за неподдържаните операционни системи на Майкрософт от септември месец 2017-та година.

Mozilla Firefox версия 52 ще бъде последната версия, която ще поддържа Windows XP и Vista. От Mozilla ще продължат да спускат кръпки по сигурността до тази дата, но няма да има нови функции.

В Google Chrome, а Майкрософт отдавна спряха да спускат кръпки за Internet Explorer за тези операционни системи.

„От Майкрософт спряха поддръжката за Windows XP през 2014-та година, а поддръжката за Windows Vista ще бъде спряна през 2017-та година. Неподдържаните операционни системи не получават ъпдейти, имат известни дупки по сигурността и могат да бъдат опасни за използване, което прави трудна поддръжката на Firefox в такива случаи. Ъпдейти по сигурността ще бъдат получавани до септември 2017-та година, но няма да се предлагат нови функции“, казват още от Mozilla.

И въпреки това все пак има надежда, че от Mozilla ще удълажат този краен срок за Windows XP и Vista. От компанията съобщават, че когато дойде крайният срок, те ще погледнат цифрите за потреблението на двете операционни системи и в зависимост от това какъв процент потребители ги използват, може да бъде взето решение да продължат още с поддръжката.

Прочетете още:  Растежът в потреблението на Windows 10 спада
0/5 (0 Reviews)