От Mozilla започват да пускат WebRender при Firefox за някои потребители

0
26
Наличен е Mozilla Firefox за Windows 10 on ARM

В последно време от Mozilla постоянно правят изненади за своите потребители под формата на най-различни подобрения. Малко след като обявиха, че браузърът Mozilla Firefox вече се компилира с Clang+LTO, което води до голям прираст в бързодействието при Linux, сега отново имаме горещи новини.

От фондацията сега съобщават, че бавно започват да пускат WebRender при някои потребители. WebRender използва графичния процесор на видео картата, за да рендира уеб съдържание и е специално разработен да се използва с енджина на Mozilla Servo.

Използването на WebRender ще допринесе за това комплексни обекти като canvas да бъдат обработвани от графичния процесор, а също така и цялата растеризация, когато е възможно. Обектите, които не са подходящи за обработка с видео картата ще бъдат препращани към процесора и ще бъдат кеширани в текстурите.

Освен това WebRender при Firefox ще се възползва по-добре от многоядрени системи и много задачи ще бъдат паралеризирани, ще изобразява само това, което е на екрана, ще повиши представянето при OpenGL, ще използва кеш при растеризирани глифове и вертекс буферите, ще прерисува всеки кадър, когато има нещо ново за актуализиране, ще групира обектите в малък брой от извиквания за изрисуване и още. Всичко това ще доведе до още по-голямо бързодействие при изобразяване на уеб съдържание.

Jeff Muizelaar от Mozilla съобщава, че от фондацията пускат WebRender при nightly билдовете само за Windows 10 машини, които не са лаптопи и използват видео карти на NVIDIA. Той също така обяснява, че въпреки това всички платформи с изключение на Android би трябвало да могат безпроблемно да използват WebRender, защото имат доброволци, които го използват от няколко месеца, без големи проблеми.

Прочетете още:  Във всеки един по-скъп модел смартфон съвсем скоро може да има по един AI чип

Всички потребители, включително и тези на Linux, могат да включат WebRender с gfx.webrender.all опцията от about:config. Разбира се, за тази цел трябва да използвате nightly билд на Firefox. Има големи надежди WebRender в скоро време да превърне хардуерното видео ускорение при Linux и Firefox в реалност.

Повече за технологията WebRender можете да прочетете в официалната Wiki страница на проекта.

0/5 (0 Reviews)