Отвореният код празнува 20-годишен юбилей

0
41

Когато отвореният код се появи за пръв път преди 20 години, той повдигна много дискусии сред разработчиците и свързаните среди. Това се случи, когато Netscape публикуваха кода на своя интернет браузър Netscape Communicator. Появи се ново явление, което изискваше дефиниция и обяснение за потребителите.

Самият термин „отворен код“ се появява за пръв път на 3-и февруари 1998-а година в Пало Алто, а негов автор е Christine Peterson, която тогава е изпълнителен директор на института Foresight. Наскоро самата тя сподели в мрежата непубликувани факти около историята на отворения код и как е стигнала до този термин.

Имахме предвид „free“ като свобода (freedom), а не като безплатна бира„, отбелязва Christine.

Видният програмист и защитник на свободния софтуер Eric Raymond пристига специално за среща с Netscape, където трябва да се уточнява плана за публикуването на кода на браузъра. Срещата продължава няколко дни, а Christine Peterson използва помощта на института Foresight, за да систематизират стратегията и точното значение на тяхното послание.

Точно на тази среща, на 5-и февруари 1998-а година се ражда понятието „Софтуер с Отворен Код“ (Open Source Software). Други участници са Michael Tiemann, Brian Behlendorf, Todd Anderson, Ka-Ping Yee и Mark S. Miller.

Christine Peterson обяснява, че е имало големи шефове в общността, които са харесали новия термин и през следващите дни се е оформила инициативата за отворения софтуер, а хора като Bruce Perens и Tim O’Reilly са изиграли ключова роля за нейното популяризиране.

Всъщност самият Bruce Perens е адаптирал своите Debian ръководства на свободния софтуер (Free Software Guidelines for Debian GNU/Linux), за да могат да бъдат използвани за Дефиницията на отворения код (Open Source Definition (OSD)).

Прочетете още:  Криптирането при Windows BitLocker може да бъде разбито по лесен начин

В днешни дни отвореният код и свободният софтуер са практически навсякъде и се използват от милиарди хора по света, променяйки софтуерната сфера завинаги.

0/5 (0 Reviews)