Паролата на съоснователя на UNIX най-накрая беше кракната

0
113
Паролата на създателя на UNIX най-накрая беше кракната

Паролата на съоснователя на известната операционна система UNIX Ken Thompson най-накрая беше кракната.

Ken Thompson е пионер в компютърните науки, роден през 1943 г., работейки в по-голяма част от живота си за Bell Labs, където и създава известната операционна система UNIX заедно с Dennis Ritchie. Той също така измисля и програмния език B.

През 2014-а година известната в средите на отворения код Leah Neukirchen, която е и разработчик, се заема с /etc/password файла от BSD 3 кода. Този файл съдържа кеширани пароли на някои от големите имена в компютърните науки като Ken Thompson, Dennis Ritchie, Brian W. Kernighan, Steve Bourne и др.

Паролите са криптирани с алгоритъма DES-based crypt (3), който в днешно време се смята като лесен за разбиване и Neukirchen се е заела с това. Тя е успяла да разбие паролите на повечето от хората от файла, но изпитва големи затруднения с паролата на Ken Thompson.

Тя опитва различни комбинации от всички малки букви и числа, което ѝ отнема много време, но без успех. Този месец Neukirchen отваря тема в мейлинг листа на The Unix Heritage Society, където обяснява колко е объркана от неуспеха:

Така и не успях да разбия паролата на Кен с използването на хеша ZghOT0eRm4U9s“, пише Neukirchen.

Само шест дни по-късно обаче участникът от форума Nigel Williams постига успех и пише „Кен е готов“ и публикува поралата в обикновен текст, която е p/q2-q4!. Всички забелязват, че всъщност паролата на Кен представлява описание на известен ход за откриване на играта при шаха. Той участва и в разработването на компютър за шах.

Прочетете още:  Майкрософт отвориха кода на техния калкулатор в GitHub

Разбиването на паролата на Ken Thompson е отнело на Nigel Williams четири дни с програмата за разбиване на пароли hashcat, която използва 930 млн. хеша в секунда. Процесорът, който е бил използван е AMD Radeon RX Vega64.

Интересен факт е, че други известни учени са използвали твърде елементарни пароли. Създателят на Bourne shell Stephen R. Bourne е използвал парола bourne. Главният секретар на Alphabet – дъщерната компания на Google, е използвал за парола wendy, което е името на съпругата му.

Dennis Ritchie е използвал dmac, което е заимствано от първата буква на името му и част от презимето му – MacAlistair. Съавторът на първата книга за C програмиране Brian W. Kernighan използва най-слабата парола от всички – /.,/., – това е комбинация от три съседни клавиша на клавиатурата.

5/5 (1 Review)