Първият Ubuntu таблет размива границите между компютър и мобилно устройство

0
43
Първият Ubuntu таблет размива границите между компютър и мобилно устройство


Вчера от Canonical представиха своето ново устройство Ubuntu Tablet, който е и convergence устроство.

Mark Shuttleworth, основател на Canonical обяви преди доста време за възможността Ubuntu Linux да се появи на таблет. Ето, че той се появи на бял свят под името BQ Aquaris M10 и това, което го прави уникален е, че щом свържем към него клавиатура и мишка, той веднага става напълно функционален настолен компютър. Точно това се крие зад наименованието конвергенция (convergence). Може да се свърже и към външен дисплей, под формата на монитор или телевизор, но това не е задължително.

Засега подобен таблет е единствен по рода си и го наричаме таблет просто защото все още няма измислена дума за подобно устройство. Той просто е от ново поколение конвергентни устройства, които вярваме, че ще се появават тепърва в бъдеще.

Към момента сме свикнали да разграничаваме настолните компютри и мобилните устройства като две отделни категории, но от Canonical размиват тази граница. Конвергенцията е логичната еволюция и стъпка към унифициране.

Първият Ubuntu таблет размива границите между компютър и мобилно устройство 3

Някои хора ще кажат, че от Microsoft правят абсолютно същото, но това не е така – проектът Continuum дори не се доближава до нивото на Ubuntu, да не говорим, че Windows телефоните са почти изпята песен и не сезнае колко дълго ще просъществуват. Ако от Canonical изиграят правилно картите си, могат да бъдат начело на цяла една нова индустрия на конвергентните устройства.

Това, което прави convergence на Ubuntu недостижим е фактът, че между десктоп и таблет няма никаква разлика. Абсолютно всички десктоп приложения вървят и на таблета, което не налага нужда разработчиците да правят специално нови мобилни версии. На таблета безпроблемно вървят програми от ранга на VLC, LibreOffice, Firefox, Google Chrome, които са си в десктоп вариантите и не са специални мобилни версии.

Прочетете още:  Тошиба пуска най-бързия си NAS диск

От Canonical правят революция и могат да направят нещо огромно по мащабите си като създадат нов тип устройство, което вече няма да се помещава в границите на наименованията таблет или телефон, а ще е нещо абсолютно ново.

0/5 (0 Reviews)