Пазарът на компютри е във възход за пръв път от 6 години насам

0
38
Компютри Linux

Вълнуващи новини за пазара на компютри – информация на Gartner и IDC сочи, че този сегмент бележи ръст за пръв път от шест години насам. През 2012-а година беше отбелязан ръст от 4.2%, но оттогава пазарът постоянно се свиваше.

Според Gartner продажбите са скочили на общо 62.1 милиона броя за второто тримесечие на 2018-а година, което е повишение от 1.4% спрямо същия период на 2017-а година. От IDC изнасят подобни данни, като според тях броят на продадените компоненти е 62.3 милиона, което е повишение от 2.7 процентни пункта. Тези данни надхвърлят прогнозата за растеж на IDC с 0.3%.

Въпреки че към момента тези данни са позитивни, анализаторите от Gartner предупреждават, че те все още не показват със сигурност, че индустрията започва етап на възстановяване. В сегмента на крайния потребител събитията се случват според поведението и желанията на клиентите и от това се определия и фундаменталната структура на пазара.

Потребителите използват все по-рядко компютри и използват главно своите смартфони за основните си нужди като банкиране, пазаруване, разплащания, социални мрежи и пр. Всичко това оказва влияние върху пазара и намалява нуждата от компютри, обяснява анализаторът от Gartner Микако китагава.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Майкрософт предупреждават за опасен Windows троянец “Astaroth”