Пазарният дял на Windows 10 пада през септември

0
27
Майкрософт и Епъл не са сред желаните компании за работа


От Майкрософт може да се хвалят, че Windows 10 вече е инсталиран на 400 млн. машини, но за септември пазарният дял на операционната система всъщност спада.

Информацията е от два независими източника, които използват данни от интернет трафика, за да оформят своята статистика.

Данните на StatCounter показват, че Windows 10 отбелязва пазарен дял от 24.42% през септември, което е с .01% спрямо август. От Netmarketshare обаче отбелязват по-сериозен спад от 22.99% през август, до 22.53% през септември.

От StatCounter са отбелязали и появатана операционна система, която се идентифицира като „непозната“ и през юли е имала дял от 4.06%, който през септември месец се е вдигнал до 6.42%.

Малко по-рано през тази седмица тези данни се потвърдиха и от статистиката на игровата платформа Steam, където Windows 10 също отбелязва спад. Очевидно след края на безплатната оферта, а и всевъзможните опити на Майкрософт да заблуди потребителите да инсталират новата им операционна система, за момента Windows 10 е в застой.

Видимо е, че постоянният ръст през изминалите месеци не е бил поради факта, че Windows 10 е много харесван или предлага кой знае какви качества, а повечето потребители са го инсталирали без да искат, което се случи на милиони хора, а други пък са решили да се възползват от безплатната оферта. сега обаче, когато няма нито безплатна оферта, нито кампания по постоянно натякване и изкарване на какви ли не съобщения за инсталацията ѝ, новата операционна застина в очакване бизнеса да раздвижи пазара, като започне миграцията към нея. Това обаче няма да се случи скоро, защото корпорациите тепърва започват миграцията към Windos 8.1.

Прочетете още:  Майкрософт продуктите имат 99 уязвимости

Данните на американското правителство за посещаемост на правителствени сайтове показват, че Windows 7 все още е на първо място с 55.66% през септември месец. Според StatCounter дялът на Windows 7 е 34.9%, а според Netmarketshare – 48.27%, което е с повишение от един процент спрямо август.

Легендарният Windows XP също е още на пазара, като според американското правителство той има дял от 2.07%. Данните на Netmarketshare обаче са доста по-различни и според тях пазарният дял на Windows XP е 9.11%, докато според StatCounter той е 5.44%.

Windows 8.1 се върти около 6 и 7%, а Windows Vista вече е извън класациите.

0/5 (0 Reviews)