PeerTube: алтернативата на YouTube, но с отворен код

0
77
PeerTube: алтернативата на YouTube

Когато става въпрос за споделяне на видео съдържание, всеки един потребител знае, че най-големият и най-използван сайт за тази цел е YouTube, който беше закупен от Google преди няколко години. Въпреки че много от нас се възползват от услугите му, за някои хора цензурата е проблем и затова са решили да направят отворен код алтернатива в лицето на PeerTube.

Някои държави като Китай и Северна Корея забраняват YouTube, но дори и самите YouTube блокират напълно легитимни канали на различни потребители. Поради тази причина организацията с нестопанска цел Framasoft, базирана във Франция, решава да разработи PeerTube. Както си личи и по името, PeerTube използва peer-to-peer технологията, което означава, че е децентрализирано решение както BitTorrent протокола и съответно не може да бъде блокиран или цензуриран.

Потребителите, които могат да хостват видео на PeerTube сървър, който да се свързва с други сървъри посредством протокол, наречен ActivityPub. По този начин потребителите, свързани към един сървър, получават предложения от други сървъри, като всеки един от тези сървъри има своя собствена зрителска маса.

PeerTube има поддръжка за WebTorrent, което ще доведе до по-ниско използване на връзката, защото хората, които в момента гледат видео, също ще предоставят видеото на други потребители, както това се случва при торентите – дърпате една задача, но я споделяте и с останалите. Понеже, както вече споменахме, PeerTube е с отворен код, той е споделен в GitHub, където можете да го разгледате и да научите повече подробности за проекта.

В момента тече и кампания за набиране на средства като крайната сума от €20 000 вече е надмината. Можете да разгледате кампанията в kisskissbankbank.

Прочетете още:  Потребителите обвиняват Майкрософт, че Fluent Design е копие на macOS
0/5 (0 Reviews)