Pine64 създават PinePhone – Linux смартфон с KDE Plasma

0
179
Pine64 създават PinePhone - Linux смартфон с KDE Plasma

Вече знаем, че следващият значим проект при Linux смартфоните ще бъде Librem 5 – супер сигурният Linux телефон на Purism, който се очаква да излезе през април 2019-а година.

И докато от Purism решиха да предлагат телефона с графичната среда GNOME, въпреки че инсталирането на KDE Plasma ще се поддържа официално, от Pine64 са решили да създадат бюджетен смартфон, който да използва KDE Plasma (Plasma Mobile) по подразбиране, съобщават от It’s FOSS.

Новината е станала общо достояние на Open Source Summit, където е била обявена от създателя на Linux дистрибуцията KDE Neon – Jonathan Riddell. Всъщност устройствата ще са две – таблет и смартфон и те ще се казват съответно PineTab и PinePhone.

Първият PinePhone комплект за разработчици ще бъде изпратен още следващия месец на 1-ви ноември и ще съдържа литиево-йонна батерия, Wi-Fi и Bluetooth модули, 7″ дисплей, PINE A64 основна платка, SOPine модул, PLAYBOX корпус, LTE cat 4 USB донгъл и камера. Комплектът ще бъде изпратен безплатно на избрани разработчици.

По актуалния дизайн на Plasma Mobile смартфона вече се работи, но според разписанието той няма да е готов по-рано от второто тримесечие на 2019-а година. От Pine64 са известни със своите ниски цени и ако решите да закупите KDE Plasma смартфона им, това няма да се отрази сериозно на бюджета ви. Вариантът с 2GB RAM и 16GB пространство се очаква да струва малко повече от $100.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Debian Project публикуваха кръпки по сигурността за Debian 9 и Debian 10