Пица-робот за $2.9 млн. все още не може да прави пица (видео)

0
82
Пица-робот за $2.9 млн. все още не може да прави пица (видео)


През последните четири години проф. Бруно Сицилиано и Prisma Lab в Неапол, Италия, се опитват да направят робот, който да може да прави пица, но засега не успяват напълно.

Роботът се казва Rodyman и струва цели 2.9 милиона щатски долара. Работата по проекта е изключително сложна, защото правенето на пица изисква голяма подвижност и ловкост, които трудно могат да бъдат постигнати от машина.

Засега Rodyman се справя без проблеми със заливките на пицата, но има проблеми с месенето на тестото. Именно там се изисква сръчност, за да може то да бъде разтлано, без да бъде скъсано.

Този проект има сериозна цел – създаването на робот с повишена ловкост, който може да извършва сложни задачи, които изискват прецизен и внимателен допир.

Подобен робот би бил в голяма полза за помощ на възрастни хора, за хора с физически затруднения и пр. Колкото по-голяма прецизност и ловкост имат роботите, в толкова повече сфери ще могат да бъдат полезни.

Във видеото се показва част от тренировъчния и обучителен процес. Rodyman се опитва да копира ловките движения на майстор пицар, който носи костюм за улавяне на движенията и дигитализирането им.

Професор Сицилиано обяснява, че Rodyman може да се учи от грешките си и става все по-добър с времето, но въпреки това засега все още не може да се справи с месенето на тестото.

Плановете са роботът да направи своя дебют на Фестивала на пицата в Неапол на 18-и май 2018-а година, като екипът се надява, че дотогава проблемите ще бъдат изчистени.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Излезе Linux Kernel 5.5 RC4