Plasma 5.7 излезе официално (видео)

0
27
KDE Plasma


Преди малко беше обявен анонсът за официалното излизане на графичната среда Plasma 5.7.

Plasma 5.7 идва с множество подобрения и поправки на бъгове.

Потребителите вече ще имат нов таск мениджър, нов системен трей, подобрена kiosk поддръжка, както и синхронизиране на клипборда между X11 и Wayland, който преди беше разделен и клипбордът от Х11 беше достъпен само за Х11, а клипбордът от Wayland беше достъпен само за Wayland. Този проблем е бил оправен от Martin Gräßlin.

Значителни подобрения има при поддръжката на Wayland, като разработката на Plasma 5.7 е съсредоточена върху качеството в Wayland композитора kwin. Над 5000 реда автотестове са били добавени към kwin и други допълнителни 5000 реда код са добавени към KWayland, който сега идва като част от KDE Frameworks 5.

Други подобрения, които можем да отбележим са подобрената работна среда, нов изглед в календара, който прави по-лесно преглеждането на насрочени задачи и празници, множество подобрения по звуковия аплет, с възможността различните стриймове да могат да бъдат пренареждани с влачене и увеличаване на силата на звука над 100%.

Иконите в breeze темата получават различен нюанс, когато бъдат избрани, в зависимост от цветовата схема, когато няма включена хардуерна клавиатура автоматично ще се включва виртуалната, което ще донесе добра конвергенция между таблет и други устройства, поправени са различни настройки за мишката и сега тъчпадът ще може да бъде спиран чрез глобален шорткът. Засега обаче все още липсва меню за настройването му.

Най-лесният начин да бъде изпробвана новата Plasma 5.7 е да се използват живите образи от KDE Community Wiki, а тук могат да бъдат разгледани дистрибуциите, при които вече е налична. Можете да свалите директно и сорс кода и да го компилирате, като следвате тези инструкции. Потребителите с rolling-release дистрибуциите просто трябва да изчакат малко и ще я получат като ъпдейт.

Прочетете още:  Американската армия ще замени своите Android телефони с iPhone 6s
0/5 (0 Reviews)