Plasma 5.8 LTS излезе официално (видео)

0
21
Plasma 5.8 LTS излезе официално (видео)


Днес официално излезе Plasma 5.8 LTS, която е първото издание с удължена поддръжка (Long-Term Support) и ще се цели към стабилност.

Както съобщихме преди около три месеца, Plasma 5.8 ще бъде първото издание с удължена поддръжка от минимум 18 месеца и ще се цели в стабилност и бързодействие. По този начин разработчиците ще могат да препоръчват стабилната версия на повече потребители, дори и начинаещи.

В новата версия 5.8.0 са подобрени аплетите които са преработени не само при външния вид, но и в множество аспекти, в резултат на което вече използват по-малко оперативна памет. Подобрена е поддръжката за езици, при които се пише отдясно наляво като хебрю и арабски, опростени са глобалните клавишни комбинации, подобрена е Wayland поддръжката, включително XDG-Shell поддръжка, синхронизиране на клипборда между X11 и Wayland и добавяне на ефекта Sliding Popups.

Добавена е поддръжка за жестове при тъчпади, както и е подобрена поддръжката за тъч скрийнове при използване на Wayland. Поправени са множество бъгове при използването на повече от един монитор, както и подобрена поддръжка за докинг станции и проектори.

KWin, мениджърът на прозорци в Plasma, вече използва llvmpipe, което позволява по-добра поддръжка на екзотичен и вграден хардуер. Стандартизиран е интерфейсът за приложенията, които могат да изискват изключване на композитинга, а опцията Unredirect Fullscreen е премахната, защото често е водела до проблеми със стабилността, а и вече е забранена от повечето драйвъри.

Plasma Discover вече е с преработен интерфейс и е базиран на Kirigami. Добавени са нови шрифтове по подразбиране Noto, които покриват всички скриптове в Unicode стандарта, а новият monospace шрифт Hack е идеален за програмисти и кодъри, както и още много други.

Прочетете още:  Учени създадоха непробиваема система за криптиране

За повече информация относно Plasma 5.8.0 LTS можете да намерите тук.

0/5 (0 Reviews)