Plasma 5 идва с още новости. Firefox вече използва нейтив KDE диалози. Поправени са множество бъгове

0
890
Plasma 5 идва с още новости. Firefox вече използва нейтив KDE диалози. Поправени са множество бъгове

Нейт Греъм обяви последните новости при Linux графичната среда Plasma 5, които са били добавени през последната седмица.

Може би най-интересната новина са нейтив KDE диалозите при GTK3-базирания интернет браузър Mozilla Firefox. За да можете да се възползвате от новата функция трябва да сте с версия на браузъра 64.0, да инсталирате пакетите xdg-desktop-portal и xdg-desktop-portal-kde и да използвате променливата GTK_USE_PORTAL=1. Един от начините да направите това е обяснен в Reddit.

Веднъж щом направите тези настройки и използвате последната версия на Plasma 5, която включва тези промени, ще получите нейтив KDE open/save диалози. Нейт Греъм вече е пуснал запитване към дистрибуциите Manjaro и Kubuntu с искане новата функция да бъде пусната по подразбиране и потребителите да не се налага да правят нищо. Той също така моли потребителите да пробват новата функционалност и при проблеми да съобщават за тях, за да могат да бъдат изчистени своевременно. Проблемите могат да бъдат съобщавани тук.

При последните промени в Plasma 5 виждаме и множество поправени проблеми и са добавени някои подобрения при бързодействието. Фокусът този път е върху Discover, където са налични най-голямото количество поправки, но поправки са налични и в други различни области.

При Discover е поправен проблемът с прогрес бара, вече не предлага да покаже зависимости за локално свалени пакети, информацията за локално свалените Flatpak пакети вече се показва коректно, отново при Discover за Kirigami-базираните приложения вече няма застъпвания на скрол баровете при скролване, отстранено е сриване при едновременно ънинсталиране на няколко приложения, отново е добавен Cancel бутон, който е наличен по време на процеса на инсталация и още.

Прочетете още:  Търсачката Bing на Майкрософт предлага детско порно

При Plasma е отстранено сриване при цъкане с мишката на бутона в clipboard диалога “Disable this Popup”, в System Settings отново е възможно да се настройва DPI по-нисък от 96, отстранен е проблем, при който вече се минимизира и диалоговият прозорец, ако главният прозорец към който принадлежи той също е бил минимизиран, в контекстното меню на кошчето (Trash) за десктопа отново е добавена опция за изпразването му, SQLite файловете вече използват подходящи икони.

Plasma 5 идва с още новости. Firefox вече използва нейтив KDE диалози. Поправени са множество бъгове 9

Налични са и различни подобрения при потребителския интерфейс, сред които виждаме унифициране на контекстното меню между това на десктопа и това във файловия мениджър, в резултат на което то има еднакъв изглед.

Plasma 5 идва с още новости. Firefox вече използва нейтив KDE диалози. Поправени са множество бъгове 10

Подобрен е потребителският интерфейс в режим list view, в страницата Sources при Discover бутоните вече действат. Досега те можеха да се натискат, но от това не произлизаше действие.

Направени са подобрения при режима за редактиране на панела, които улесняват работата на потребителите. Вече е по-лесно да разберете как може да бъде местен панелът.

Plasma 5 идва с още новости. Firefox вече използва нейтив KDE диалози. Поправени са множество бъгове 11

Бутонът, чрез който се влиза в режим на редактиране на панела, вече използва стандартната за Plasma 5 икона за настройки, а не тази за хамбургер меню, както беше досега.

Plasma 5 идва с още новости. Firefox вече използва нейтив KDE диалози. Поправени са множество бъгове 12

Повече за новостите при Plasma 5 можете да видите в блога на Нейт Греъм.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments