Plasma Mobile се появи на изложението Akademy 2017 (видео)

0
17
Plasma Mobile се появи на изложението Akademy 2017 (видео)


Конференцията на KDE Akademy 2017 започна тази седмица в Испания, където светилото в Linux средите, създателят на Kubuntu и KDE Neon Jonathan Riddell, представи новости около Plasma Mobile.

При щанда на KDE Neon Riddell предостави на KDE общността YouTube канал, който дава информация относно прогреса на конвергентната мобилна операционна система с отворен код [url=https://www.plasma-mobile.org“ target=“_blank“ rel=“noopener]Plasma Mobile[/url].

Riddell казва, че на някои хора може да им се струва, че проектът върви бавно в сравнение с Plasma 5 за десктоп, но това е така, защото при мобилните устройства всяко едно устройство има своите особености и предизвикателства.

Всъщност това е същият Plasma софтуер, като Plasma Mobile използва 90% от кода на десктоп платформата, а с помощта на технологии като [url=https://techbase.kde.org/Kirigami“ target=“_blank“ rel=“noopener]Kirigami[/url], Qt и подобни, е лесно да се направи така, че потребителският интерфейс да работи с най-различни устройства и форм фактори, обяснява още Riddell.

„Използваме Google Nexus 5X, които са наистина отворени и достъпни устройства, а също така използваме и проекта [url=https://www.halium.org“ target=“_blank“ rel=“noopener]Halium[/url], което означава, че Plasma Mobile работи с Ubuntu общността и няколко други мобилни екипа, работещи заедно по една мобилна платформа. Цялата платформа и поддръжката за устройствата ще е еднаква при различните проекти.“

Главната цел на Plasma Mobile е да предостави на Linux потребителите тяхната операционна система на мобилните им устройства, а също така и да им даде любимите програми, които те да могат да използват както на десктоп, така и на мобилно устройство без никаква разлика.

Засега обаче Plasma Mobile все още не е готова като краен продукт, а само за напреднали потребители, които искат да експериментират с нея.

Прочетете още:  Qt5 поддръжката при LibreOffice 7.0 ще предостави HiDPI скалиране
0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments