Поддръжката на Linux приложения в Chrome OS идва официално във версия 69

0
36
Chrome OS 74 ще предостави Linux поддръжка за аудио и видео ускорение

След като в началото на тази година ви съобщихме за намеренията на Google да предоставят поддръжка за Linux приложения при тяхната Linux-базираната операционна система Chrome OS, с течение на времето начинанието започна да приема форма и благодарение на специално създадения проект Project Crostini, все повече устройства получават поддръжка и влизат в списъка с поддържаните устройства. Така наречените detachable лаптопи също са в центъра на вниманието и HP Chromebook X2 беше първият подобен лаптоп, получил поддръжка за Linux приложения.

Сега, наред с всички други подобрения, с планираната да излезе в началото на септември версия на Chrome OS 69, от Google възнамеряват да предоставят на потребителите поддръжка за Linux приложения вече официално. Въпреки че тази функция се предлага и към момента, тя е все още в бета стадий на разработка и не се препоръчва за обикновени потребители, а само за напреднали. Причината за това е, че те могат да се натъкнат на различни непредвидени проблеми, а и за вклюването ѝ са необходими някои действия, които може да не са по силите на обикновения потребител.

Въпреки че поддръжката за Linux приложения при Chrome OS ще бъде предоставена официално, тя все пак ще е налична за определен брой устройства. С все по-интензивното тестване от страна на Google и с наближаването на датата на излизане на Chrome OS 69, списъкът с поддържаните устройства нараства постоянно и ще продължава да расте за в бъдеще. След излизането на Chrome OS 69 собствениците на поддържаните устройства ще могат да инсталират Linux приложения на своите Chromebooks устройства безпрепятствено и по много лесен начин, все едно, че са нейтив приложения.

Прочетете още:  Бързото зареждане на батериите при смартфоните се подобрява все повече

Встрани от гореспоменатата функция Chrome OS 69 идва и с редица други подобрения като поддръжка за Night Light, подобрения при приложението Files, което ще тава възможност на потребителите да управляват своите Linux файлове, специална страница с настройки за text-to-speech, функция за диктуване, която ще е достъпна отвсякъде, различни подобрения по интерфейса и много други.

Повече информация относно Chrome OS 69 можете да намерите тук.

0/5 (0 Reviews)