Поддръжката за Ubuntu 17.04 (Zesty Zapus) приключва след два дни

0
45
Ubuntu

Официалната поддръжка на изданието на GNU/Linux дистрибуцията Ubuntu 17.04 (Zesty Zapus) приключва на 13-и януари 2018-а година. Това означава, че след тази дата потребителите няма да получават повече обновени пакети и актуализации относно сигурността.

Потребителите биват съветвани да обновят до версия 17.10 (Artful Aardvark), чиито образи са налични отново от днес или да инсталират версия с удължена поддръжка (LTS).

Ubuntu 17.04 (Zesty Zapus) е последната версия на Ubuntu, която използва Unity 7, след като разработчиците от Canonical решиха да преминат към GNOME.

Ето как можете да ъпгрейднете до Ubuntu 17.10 (Artful Aardvark), ако използвате предишното издание. Задължително си направете бекъп с някое от наличните решения или използвайте нашето ръководство.

След това се уверете, че сте актуализирали напълно системата си. Отворете ъпдейт мениджъра, опреснете и инсталирайте всички ъпдейти. Това може да бъде направено и от терминал с командата:

CODE: Избери всички

sudo apt update && sudo apt dist-upgrade

След това пред вас има два избора за ъпгрейд – със Software updater или от терминал. И двата начина работят еднакво добре, така че е въпрос на личен избор кой от двата варианта ще препочетете, но при варианта със Software updater ще трябва да изчакате от Canonical да ви уведомят, че има нова версия, след което просто да натиснете бутона Upgrade.

Уведомлението за нова версия обаче не става става веднага поради натовареността на сървърите и ако не ви се чака, то винаги можете да изберете варианта за ъпгрейд през терминал. Трябва да изпълните следната команда:

CODE: Избери всички

sudo update-manager

Това ще извика мениджъра на актуализациите с администраторски права, в който ще има съобщение, че е налична нова версия.

Прочетете още:  Майкрософт пуснаха нова версия на Skype за Linux

Остава само да изпълните:

CODE: Избери всички

sudo do-release-upgrade

и да отговорите на въпросите с Y. Изчакайте всичко да се свали и инсталира, след което рестартирайте. Ако всичко мине без проблеми, вече използвате Ubuntu 17.10 (Artful Aardvark)

0/5 (0 Reviews)