Поредната порция новости от KDE Plasma носи множество подобрения и нови функции

0
46
KDE Plasma

Разработчикът Нейт Греъм предостави на вниманието на потребителите 59-ата седмица от инициативата Usability & Productivity на Linux графичната среда KDE Plasma.

Той обяснява, че отново са налични нови функции при различни компоненти. Gwenview вече може да отваря изображения, създадени с Krita, а също така получава възможност за преглед на снимките напред и назад с бутоните, които някои мишки имат за тази цел.

Терминалният емулатор Konsole получава възможност за създаване на нови табове при цъкане със среден бутон върху празно място при лентата за табовете, а също така получава и възможност за затваряне на табовете със среден бутон. И двете функции получават поведение точно както при интернет браузърите.

Внимание при новите функции получава и приложението за заснемане на снимки от десктопа Spectacle. При него е налична нова функция за запаметяване на размера последно използвания правоъгълник за изрязване на част от екрана, като можге да се избира между винаги или докато се затвори приложението. Към Spectacle е добавена и нова функция, която позволява на потребителя да настрои поведението на приложението при натискане на клавишната комбинация докато то е стартирано.

Поредната порция новости от KDE Plasma носи множество подобрения и нови функции 17

Добавена е и поддръжка за KRun в порталите, което осигурява възможността Flatpak приложенията да отварят съдържание в други приложения, използвайки типичния прозорец за избиране на приложения на KDE.

Налични са и множество подобрения по потребителския интерфейс. Подобрен е потребителският интерфейс при мениджъра за актуализации Discover, където визуално е подобрено показването на „дългите грозни редове с версиите„, които се отрязват при липсата на достатъчно място, а също така е премахнато заблуждаващото съобщение веднага след стартиране, което приканва потребителя да си провери свързаността към интернет.

Поредната порция новости от KDE Plasma носи множество подобрения и нови функции 18

Страницата с актуализациите при Discover получава подобрение при показването на броя на ъпдейтите в горната част:

Поредната порция новости от KDE Plasma носи множество подобрения и нови функции 19

Отново са налични визуални подобрения при системните настройки:

Поредната порция новости от KDE Plasma носи множество подобрения и нови функции 20

Налични са нови икони за Suspend, Hibernate и Switch User:

Поредната порция новости от KDE Plasma носи множество подобрения и нови функции 21

Налична е нова икона за видео камера, която скоро ще започне да се показва на различни места в интерфейса:

Поредната порция новости от KDE Plasma носи множество подобрения и нови функции 22

Наравно с добавянето на нови финукции и подобряването на интерфейса разработчиците са работили усърдно и върху отстраняването на различни проблеми като проблема, при който понякога текущият прозорец се появява два пъти при Desktop Grid, Discover вече не се срива при използване на грешен appstream:// URL адрес, настройката за отваряне на Application Launcher със среден бутон на мишката вече не чупи различни несвързани компоненти от Plasma.

Прочетете още:  Уязвимост в Google Chrome позволява събиране на важна потребителска информация

Сенките в Breeze прозореца отново са видими:

Поредната порция новости от KDE Plasma носи множество подобрения и нови функции 23

При Kickoff Application Launcher е поправен проблемът, при който системната и потребителската информация се застъпват, опцията „Share to Imgur“ за споделяне на изображения вече работи при всички KDE приложения, файловият мениджър Dolphin показва още повече мета данни за AppImage приложенията.

Поредната порция новости от KDE Plasma носи множество подобрения и нови функции 24

Отстранено е сриване при Dolphin при затварянето му, ако има повече от едно Activity и едно от тях е спряно, докато той е бил стартиран, поправено е неправилното изобразяване на някои символи в Konsole и още.

Пълния списък с всички подобрения, нови функции и поправки при KDE Plasma можете да намерите в официалния блог пост.

0/5 (0 Reviews)