Поредните новости около KDE Plasma – премахнато е кашу менюто и още

0
95
KDE Plasma

Бяха обявени поредните новости и подобрения при Linux графичната среда KDE Plasma.

В своя седмичен бюлетин разработчикът от KDE Нейт Греъм отново ни запознава с подобренията, които намират място при тази известна графична Linux среда.

Като голяма промяна може да се отбележи премахването на кашу менюто (Cashew), което присъства от много години и така или иначе доста потребители не харесваха и го скриваха.

Друга голяма промяна е новият начин за редактиране на панелите и уиджитите. Добавена е нова глобална функция „edit mode“, която може да бъде достъпена от контекстното меню на десктопа и панела или с натискане и задържане при тъч скрийн дисплеите.

Когато се избере този режим панелите и уиджитите могат да се местят, а освен това новата промяна води и до следните подобрения:

  • На първо място това води до премахване на Cashew менюто.
  • Панел туулбокс бутонът е скрит, докато не се влезе в edit mode, което означава, че най-десният пиксел в дъното на екрана може да се използва за извикване на Present Windows уиджита или някой друг уиджит, който сте сложили в самия край на панела.
  • Функциите на различните режими сега са по-ясни.
  • Промяната на размера и местоположението на уиджитите сега е много по-лесно.
  • Контекстното меню на панела е много по-полезно и показва повече функции, свързани с панела.

http://s1.webmshare.com/Gxxq1.webm?_=1

Сред другите подобрения виждаме поправки за сривания при KRunner, поправено е сриване при слайд шоу на тапетите, който може да срине дори и lock екрана, „Flat“ ускорението на мишката вече работи, уиджитите вече не губят позициите си при включването на допълнителен дисплей.

Прочетете още:  Излезе GNOME 3.36 с множество Wayland подобрения, родителски контрол и още

Поправен е клавиатурният инпут при споделянето на екран при Wayland сесия, поправен е шорткътът по подразбиране при нови инсталации на KRunner, System Settings повече не показва празни обекти при home страницата за страници, които не са инсталирани, System Settings Window Decorations страницата е поправена при използването на езиците немски и португалски бразилски и още.

Всички новости и промени можете да проследите в официалния блог-пост.

5/5 (1 Review)