postmarketOS – една Linux дистрибуция за всички смартфони

0
53
postmarketOS - една Linux дистрибуция за всички смартфони


postmarketOS представлява операционна система за смартфони, която ще превъзмогне някои недостатъци на Android.

Едно от огромните предимства на Linux-базираните операционни системи е възможността да функционира на най-различни устроства и хардуер, което може да е 15-годишен или модерен компютър, смартфон, IoT устройство и пр.

В света на Android и iOS обаче, дори и най-мощните модели спират да получават обновления след известен период от време, който често се случва да е твърде кратък и устройството става почти неизползваемо.

Разработчиците на Android трябва да правят форк на целия код за всяко едно отделно устройство и версия, като последната версия на операционната система Android Oreo не прави изключение. От Google ще борят проблема с новия Project Treble, но има да се свърши адски много работа и нещата няма да се случат скоро.

Именно този проблем ще реши [url=https://ollieparanoid.github.io“ target=“_blank“ rel=“noopener noreferrer]postmarketOS[/url] – Alpine Linux-базирана дистрибуция, която има нужда от едва 5-6MB пространство за базова инсталация и ще осигури десетгодишен цикъл на живот на всеки един смартфон, през който период той ще получава постоянно ъпдейти.

postmarketOS се разработва от [url=https://github.com/ollieparanoid“ target=“_blank“ rel=“nofollow noopener noreferrer]Oliver Smith[/url], който няма да отнеме от разнообразието, което предлага Linux и по този начин потребителите няма да са ограничени само до един потребителски интерфейс, а ще се предлгат Xfce, KDE, GNOME и пр.

Засега postmarketOS е в доста начален стадий на разработка и предлага поддръжка за Samsung SII и Google Nexus 4, но списъкът продължава да расте и ще бъдат включени различни устройства на Samsung, Sony, HTC. LG и пр.

Прочетете още:  Apple ще обявят новите MacBook следващата седмица

Повече подробности можете да научите в блога на [url=https://postmarketos.org/“ target=“_blank“ rel=“nofollow noopener noreferrer]postmarketOS[/url].

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments