Потребителите на различни торент сайтове са се заразили с крипто вирус от реклами

0
36
Pirate Bay пуснаха нова опция за стрийминг на сайта си


Потребители на различни известни торент сайтове, включително и The Pirate Bay, може да са се заразили с криптовирус.

Според информация от Malwarebytes, заплахата за потребителите на Pirate Bay е идвала главно от комплекта с експлойти Magnitude и относително новия криптовирус (ransomware) Cerber.

В последния месец атаките с криптовируси са много увеличени, като главна цел са потребителите на различни порно сайтове и торент тракъри, чрез които ги водят към Magnitude exploit kit. Използват се дупки в сигурността на браузърите, както и уязвимости в Adobe Flash Player, чрез които се заразяват операционните системи на потребителите с криптовируса Cerber.

Използваните зловредни реклами биват разпространявани от неофициални мрежи, чиято цел е да изведат реклами към сайтове с голям трафик. Например атаката при потребителите на The Pirate Bay е разчитала на попъп, който тихомълком пренасочва потребителя към Magnitude exploit kit, обяснява Jerome Segura, изследовател в Malwarebytes.

От TorrentFreak BitTorrent протокола.

Потребителите на различни торент сайтове са се заразили с крипто вирус от реклами 3

Криптовирусът Cerber стана известен през март, когато се разбра, че той използва синтезатор за текст към реч, за да събщи на заразените потребители „Вашите документи, снимки, видео и музика и всички важни файлове са криптирани.“

Заразените с Cerber потребители биват приканвани да платят 1.25 биткоина в първата седмица на заразата, а след този периот сумата нараства на 2.48 биткоина. Към момента сумите в реални пари са съответно 578$ и 1 156$.

В своя анализ на Cerber от Malwarebytes посочват, че криптовирусът може да бъде настроен така, че да заразява определени региони, или пък да се настрои да не заразява машини в други.

Криптовирусите се разпространяват по различни начини, най-вече с уеб атаки, но има и много други начини, като спам имейли например, които са на бизнес тематика, маскирани като неплатени битови сметки и пр.

Прочетете още:  Devuan Linux без systemd достигна версия 1.0.0 RC
0/5 (0 Reviews)