Потребителите на Ubuntu Touch скоро ще могат да използват Android приложения

0
53

Един от големите проблеми пред операционните системи, които искат да пробият на пазара на мобилни устройства, е липсата на приложения или на такива, с които потребителите са свикнали.

След като Canonical изоставиха Linux-базираната мобилна операционна система Ubuntu Touch, UBports общността се зае с нея и продължава да я поддържа и да прибавя нови функции. От UBports са провели анкета сред потребителите и се е оказало, че в голямата си част те искат Android приложенията да дойдат при Ubuntu Touch.

Това е накарало разработчиците да запретнат ръкави и те анонсираха, че започват работа по проект, базиран на Anbox (от Android-in-a-Box), който ще донесе Android приложенията и при Ubuntu Touch.

Anbox използва контейнери за стартиране на операционната система Android под Linux, което от своя предоставя възможност и за стартиране на самите приложения, осигурявайки максимална защита чрез изолирана среда, както и максимално бързодействие.

С използването на контейнери се намаляват значително хардуерните изисквания и ресурси и се избягва нуждата от емулиране на цялото Android ядро.

През следващите няколко седмици от UBports ще работят над това да предоставят преалфа версия на Anbox, както и ръководство за инсталация и настройка.

Anbox е наличен за Linux дистрибуциите от пролетта на тази година и все още е в преалфа статий на разработка. Предлага се и като snap пакет.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Windows 10 Edge браузърът получава тъмна тема чрез приставка