Потреблението на Linux продължава да се покачва

0
29
Потреблението на Linux продължава да се покачва


Ръстът в потреблението на Linux продължава с ускорени темпове и нищо чудно в скоро време да надмине потреблението на Mac OS X 10.12.

Последните данни на Netmarketshare за август месец 2017-а година потвърждават тази тенденция.

Запазва се и тенденцията за спад в потреблението на Windows, който бележи общо понижение за всичките си версии с 0.95 пункта спрямо юли месец, до 90.70%.

macOS има общ дял от 5.94%, като потреблението на Mac OS X 10.12 бележи ръст спрямо миналия месец от 0.1 пункта до 3.59%.

Най-голям е ръстът при Linux, който само за последните четири месеца бележи увеличение от един път и половина. За месец август потреблението на тази операционна система е нараснало до 3.37%, което е скок с 1.01% спрямо юли, когато потреблението беше 2.36% и скок от 0.84 пункта спрямо август месец.

Само за последните три месеца дялът в потреблението на Linux е скочил с 1.03%, което означава, че ако тенденцията на подобен растеж се запази, то е напълно вероятно след един или два месеца да надмине Mac OS X 10.12.

Тук отново трябва да ви припомним, че статистиката за Linux не включва всички устройства, които използват Linux, а само десктоп машините. При Windows статистиката отчита всички устройства като мобилни телефони, IoT, Xbox, десктоп и пр.

Ако тези устройства се изключат от статистиката за Windows, резултатите биха били коренно различни, с доста голям спад за Windows и огромен прираст за Linux.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Ъпгрейдът към Windows 10 May 2019 Update version 1903 започна