Появи се нов KDE музикален плейър

0
43
Появи се нов KDE музикален плейър


Феновете на плейъра Amarok със сигурност са недоволни от неговия застой и редки ъпдейти, разработването на Juk също не върви с добри темпове, но ето че тук вече е Elisa – новият KDE аудио плейър.

Разработчикът Matthieu Gallien обяснява, че работи по новия плейър Elisa от известно време насам и вчера го анонсира официално.

В анонса се вижда, че новият аудио плейър използва Baloo за индексиране на музиката, което означава, че няма да има нужда от намеса на потребителя, както и използва KDE Frameworks 5 библиотеките, KFileMetaData и Qt5 tool-kit.

Задачите, които си е поставил разработчикът за Elisa са да бъде лесен за използване и настройка, да може да бъде напълно функционален и без връзка с интернет, да се вслушва в изискванията на потребителите, да има възможно най-малко бъгове, да предлага UPnP DLNA поддръжка и още.

Като основни операционни системи, към които се стреми разработчикът на Elisa Matthieu Gallien се очертават Linux с Plasma и други графични среди, Windows и Android.

Matthieu Gallien подчертава, че плейлистът с песните ще се показва винаги, като по този начин ще дава информация, когато се добавят нови песни, а също така може да бъде показван и в максимизиран режим, когато ще се дава още допълнителна информация.

Засега може да се добавя музика по албуми и артист, а по-късно ще се добавят и допълнителни филтри като жанр, например.

Според Gallien Elisa вече е годен за използване, но има един проблем, който трябва да се отстрани преди официалното му излизане – ако преместите песни в директории, които са индексирани от Baloo, те ще изчезнат от Elisa, а за да се появят трябва да рестартирате плейъра.

Прочетете още:  Излезе FreeOffice 2018, който предоставя пълна съвместимост с Microsoft Office

Разработчикът съобщава също така, че ще е много доволен да чуе мненията на различни потребители.

Повече за излизането на новия KDE аудио плейър можете да научите от този блог пост.

0/5 (0 Reviews)